Több tízezren tüntettek Budapesten

Huszonkét európai ország 45 szakszervezete képviseltette magát az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) és a magyar érdekképviseletek közös budapesti tüntetésén szombaton. A résztvevők az Európai Unió és tagállamainak kormányai által bevezetett megszorító intézkedések ellen tiltakoznak, társadalmi igazságosságot, társadalmi párbeszédet követelnek, illetve több és jobb munkahelyet az európai fiataloknak.
NAPI, MTI-Eco, 2011. április 9. szombat, 15:38
Fotó: Napi.hu

Az Európai Unió tagállamainak döntő többségéből érkeztek szakszervezeti tüntetők, és - kivételesen - mind a hat magyar szakszervezeti nagytömörülés képviseltette magát. A szervezők, illetve a hírügynökségi jelentések szerint 40-50 ezren vehettek részt a demonstráción, amivel az esemény felkerült az elmúlt évek legnagyobb szabású tömegtüntetései közé a nol.hu tudósítása szerint.

A rendőrség napközben az MTI-vel mindössze annyit közölt, hogy "egy igen nagyszabású, többezres tömeg részvételével zajló európai rendezvényről van szó". Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére elmondta: ennek megfelelően nagy létszámú a rendőri jelenlét is. A biztosításban olyan rendőrök is részt vesznek, akik beszélnek idegen nyelveket - tette hozzá.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (ECOFIN) gödöllői informális ülésével egy időben szervezett tüntetés résztvevői a Hősök teréről az Andrássy úton az Oktogonra vonultak, ahol több ország szakszervezeti vezetői mondanak beszédet.

A tüntetést megelőzően az MTI-nek adott interjúban John Monks, az ETUC főtitkára elmondta: az európai gazdasági és pénzügyminiszterek pénteken és szombaton találkoznak Gödöllőn, ahol a közös gazdasági kormányzás megerősítéséről tárgyalnak, s a szakszervezetek "szeretnék világossá tenni, hogy ez nemcsak az erősebb kormányzásról szól, hanem az európai szociális államok fennmaradásáról". Jelezte, hogy javaslatokat fogalmaztak meg az ECOFIN számára, amelyekben egyebek mellett a pénzügyi tranzakciók megadóztatását, euróövezeti kötvények kibocsátását, növekedést támogató alapok létrehozását szorgalmazzák.

Az ETUC főtitkára az Oktogonon elhangzott beszédében úgy fogalmazott: a munkások nem fogják megfizetni a válság költségeit. A demonstrálók munkahelyeket, növekedést és a szociális ellátórendszerek fenntartását követelik a gödöllői tanácskozáson résztvevő gazdasági- és pénzügyminiszterektől. Beszédében Monks leszögezte: nem adják fel, addig folytatják a kampányt ameddig szükséges.

Görög és portugál szakszervezetek is eljöttek

A tüntetésen a görög és a portugál szakszervezetek is jelen vannak. Lueinda Damaso, portugál tanár, az UGT szakszervezet tagja az MTI-nek a helyszínen nyilatkozva elmondta: a megszorítások és a Portugáliát súlyosan érintő pénzügyi válság miatt jöttek el a tüntetésre. "Azért, hogy nemet mondjunk a megszorításokra, nemet a munkások további megsarcolására" - tette hozzá.

Országa helyzetéről azt mondta: a legutóbbi megszorító csomag nagyon nehéz helyzetbe hozta volna a portugálokat.

Georges Dassis, a görög ADEDY tagja az MTI-nek elmondta: a szakszervezetek és a dolgozók minden lehetséges eszközzel tiltakoznak a pénzügyi piacok ellen, a pénzügyi spekulánsok ellen. Azt követeljük, az európai szövetséggel közösen, hogy az EU valódi szociálpolitikával álljon elő, amely az unió egész lakosságát segíti - fogalmazott a görög szakszervezeti tag.

Szerbektől a franciákig
A külföldről érkezett csoportok között voltak szerb autonómok, brassói szindikátusosok, bukaresti Alfa-cartelesek, szlovén munkásokat, francia CFDT-sek (Frandia Demokratikus Munkás Konföderáció), szintén francia, cgt-sek (Általános Munkás Konföderáció), és többek között svájci és spanyol tüntetők - írta a nol.hu. Képviseltették magukat a cseh szakszervezeti tömörüléstől, de itt voltak belga FGTB-sek (Belgium Munkás Szövetsége - General Labour Federation of Belgium) , a romániai egészségügyisek. Eljöttek a Német Szakszervezeti Konföderáció és a lengyel Szolidaritás képviselői, Bulgáriából a tanárok, a görög közszolgálati konföderációsok , a portugál Munkás Unió képviselői is.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK