Több tonna aprópénz volt a hagyaték - sokat ért

Évtizedeken keresztül gyűjtögette az aprót egy német kamionsofőr, aki miután meghalt, családjára hagyta a gyűjteményt. Egy német bankár kézzel számolta össze az átszámítva 2,5 millió forintos hagyatékot.
Szabó Dániel, 2017. december 16. szombat, 12:59
Fotó: Pixabay

Egy német kamionsofőr évtizedeken keresztül gyűjtötte az aprópénzt a munkája során, majd miután májusban meghalt, mindet a családjára hagyta. 30 év alatt összesen 1,2 millió érmét gyűjtött össze, amelyek összesen 2,5 tonnát nyomtak. A még márkának számító érmék a legkisebb címletekből álltak össze - írja a 444.hu a Deutsche Welle alapján.

Az érmékkel csak a baj volt a családnak: kamionnal kellett bevinni egy bankba. Ott viszont nem tudták géppel megszámolni a gyűjteményt, mert az érmék összeragadtak, vagy koszosak voltak. Végül Wolfgang Kemereit, a német szövetségi bank alkalmazottja kézzel számolta meg hat hónapon keresztül. Mind a 8000 eurónyi pénz át ment a kezén.

Egyébként Európa szerte az egy milliárd eurót is elérheti az alvó forgalomban - értsd malacperselyben lévő - érmék mennyisége. Ez egyébként meglepő módon leterheli a gazdaságot és felesleges többletkiadásokat eredményez (például feleslegesen kell új érméket gyártani).

HOZZÁSZÓLÁSOK