Többe kerül az elbutulás, mint a rák vagy a szívbetegség

A demencia, vagy ahogy egyszerűen hívni szokták, az elbutulás betegségének kezelése kerül a legtöbbe Európában, de óriási összeget visznek el a szív- és érrendszeri betegségek, továbbá a rák is. Az utóbbiakat növelik a kiesett munkaidő miatt felmerülő költségek is.
Napi.hu, 2013. október 14. hétfő, 11:59
Fotó: Napi.hu

A rákbetegség összesen évente 126 milliárd eurójába került az Európai Unió országainak - derült ki a University of Oxford és a King's College kutatóinak elemzéséből, amelyet a világ egyik vezető orvosi lapjában, a Lancet Oncologyban jelentettek meg. A rákkutatásokkal foglalkozó brit Cancer Research igen nagy tehernek minősítette az összeget, amit aláírhatunk, figyelembe véve, hogy az összeg bő negyedével meghaladja az éves magyar GDP-t.

A két egyetemi kutatócsoport az EU 27 tagországából rendelkezésre álló, 2009-es adatok elemzése alapján számolta ki a kiadásokat. A keretösszegből 51 milliárd euró a rákkal összefüggő egészségügyi ellátás költsége, 52 milliárd euró veszteséget okoz az, hogy sokan idő előtt vesztik életüket a betegség miatt, és így munkaerejük kiesik a termelésből, végül 23 milliárdot számoltak a szakértők a családok kiadására.

Átkozott dohányzás

Az uniós átlag persze a szokásos különbségeket takarja. A gazdagabb országokban, köztük Németországban és Luxemburgban egy főre vetítve jóval nagyobb összeg jut a rákkal kapcsolatos költségekre, mint a szegényebbekben, elsősorban Bulgáriában. A rákkiadások több mint tizedét a tüdőrák viszi el. Ez a fajta betegség fiatalabb korbán támadja meg áldozatait, mint a többi rák, ezért a korai halálozás miatt kieső termelési érték magasabb, mint azok esetén.

Ugyanakkor nem a rák kerül a legtöbbe az európai országoknak. Ugyanez a kutatócsoport egy másik vizsgálatában arra a következtetésre jutott, hogy csak a 15 nyugat-európai EU-tagországban évente 169 milliárd eurót visznek el a szív- és érrendszeri betegségek, közéjük számítva a magas vérnyomást is, illetve 189 milliárdba kerül az idősödéssel előretörő demencia. Az utóbbi a 65 év felettiek közül minden tizedik embert érinti, Magyarországon az egészségtükör.hu hírportál szerint legalább 160 ezren szenvednek tőle.

Gyógyítási hatékonyság

A szív- és érrendszeri betegségek azért kerülnek sokkal többe, mint a rák, mert jóval több embert érintenek, a demencia esetén pedig az elhúzódó kezelés okozza a magas költségeket. A kutatók szerint azért érdemes kiszámolni az egyes betegségekkel összefüggő költségeket, mert ez segíthet abban, hogy azoknak kezelésére csoportosítsák el a közegészségügy forrásait, amelyek a legnagyobb megtérülést ígérik.

A pontosabban célzott befektetések segítségével megelőzhető az egészségügyi kasszák kiürülése - ami egyébként reális veszély például a rákgyógyítás gyorsan növekvő költségei miatt. A szegényebb országok hatékonyabb egészségügyi költekezése javíthatja a betegek túlélési esélyét is. A költségek ismerete emellett ráébresztheti a döntéshozókat és a kutatókat arra, milyen fontos a megelőzés, mivel azt a betegséget a legolcsóbb gyógyítani, ami meg sem történik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hat106, 2013.10.14 15:07

Nincs rák betegség.
Az egy állat.
Daganatos betegségek vannak.
A daganatos betegségek civilizációs betegségek: az emberi környezetszennyezés az oka. Egyes egyedül és semmi más.
Kizárólag és csakis a környezetszennyezés.
Magunknak köszönhetjük szó szerint.
A demenciát is!
Magyarországon magasan az alkoholfogyasztáshoz köthető. Magasan.
A stroke okozta demencia pedig az elhízáshoz, cukorbetegséghez, kezeletlen vérnyomáshoz, alkoholfogyasztáshoz, dohányzáshoz.
Nincs büntetlenül semmi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html