A rákbetegség összesen évente 126 milliárd eurójába került az Európai Unió országainak - derült ki a University of Oxford és a King's College kutatóinak elemzéséből, amelyet a világ egyik vezető orvosi lapjában, a Lancet Oncologyban jelentettek meg. A rákkutatásokkal foglalkozó brit Cancer Research igen nagy tehernek minősítette az összeget, amit aláírhatunk, figyelembe véve, hogy az összeg bő negyedével meghaladja az éves magyar GDP-t.

A két egyetemi kutatócsoport az EU 27 tagországából rendelkezésre álló, 2009-es adatok elemzése alapján számolta ki a kiadásokat. A keretösszegből 51 milliárd euró a rákkal összefüggő egészségügyi ellátás költsége, 52 milliárd euró veszteséget okoz az, hogy sokan idő előtt vesztik életüket a betegség miatt, és így munkaerejük kiesik a termelésből, végül 23 milliárdot számoltak a szakértők a családok kiadására.

Átkozott dohányzás

Az uniós átlag persze a szokásos különbségeket takarja. A gazdagabb országokban, köztük Németországban és Luxemburgban egy főre vetítve jóval nagyobb összeg jut a rákkal kapcsolatos költségekre, mint a szegényebbekben, elsősorban Bulgáriában. A rákkiadások több mint tizedét a tüdőrák viszi el. Ez a fajta betegség fiatalabb korbán támadja meg áldozatait, mint a többi rák, ezért a korai halálozás miatt kieső termelési érték magasabb, mint azok esetén.

Ugyanakkor nem a rák kerül a legtöbbe az európai országoknak. Ugyanez a kutatócsoport egy másik vizsgálatában arra a következtetésre jutott, hogy csak a 15 nyugat-európai EU-tagországban évente 169 milliárd eurót visznek el a szív- és érrendszeri betegségek, közéjük számítva a magas vérnyomást is, illetve 189 milliárdba kerül az idősödéssel előretörő demencia. Az utóbbi a 65 év felettiek közül minden tizedik embert érinti, Magyarországon az egészségtükör.hu hírportál szerint legalább 160 ezren szenvednek tőle.

Gyógyítási hatékonyság

A szív- és érrendszeri betegségek azért kerülnek sokkal többe, mint a rák, mert jóval több embert érintenek, a demencia esetén pedig az elhúzódó kezelés okozza a magas költségeket. A kutatók szerint azért érdemes kiszámolni az egyes betegségekkel összefüggő költségeket, mert ez segíthet abban, hogy azoknak kezelésére csoportosítsák el a közegészségügy forrásait, amelyek a legnagyobb megtérülést ígérik.

A pontosabban célzott befektetések segítségével megelőzhető az egészségügyi kasszák kiürülése - ami egyébként reális veszély például a rákgyógyítás gyorsan növekvő költségei miatt. A szegényebb országok hatékonyabb egészségügyi költekezése javíthatja a betegek túlélési esélyét is. A költségek ismerete emellett ráébresztheti a döntéshozókat és a kutatókat arra, milyen fontos a megelőzés, mivel azt a betegséget a legolcsóbb gyógyítani, ami meg sem történik.