A Fed által bejelentett második körös kvantitatív ösztönzés (QE2), azaz kötvényvásárlási programra a vártnál nagyobb összeget mozgósít a Fed, s az előre jelzettnél tovább is folytatná a nyíltpiaci beavatkozást. Az elemzők 500 milliárd dolláros csomagra számítottak, amelyről úgy vélték, öt hónap alatt költhető el. Ezzel szemben a Fed döntéshozói 600 milliárd dollár jövő júniusig történő elköltéséről döntöttek szerdán.

A Fed a továbbra is magas munkanélküliség miatt bizonytalanná vált növekedési kilátásokkal indokolta lépését. A nyíltpiaci tanács jelentése szerint a foglalkoztatottság továbbra sem bővül, s ez a lakosság amúgy éledező költési kedvét is visszaveti. A vállalatok év elején tapasztalt beruházási kedve is visszaesett októberre. Az ingatlanárak továbbra is nyomottak, a szektor aktivitása pedig mind a lakossági, mind a kereskedelmi fronton gyenge.

Az infláció mértéke még mindig alatta marad a kívánatosnak, márpedig a vásárlóerő érdemi növekedése nélkül változásra nem is számít a Fed, amely ezért a hosszú (5-6 éves) lejáratú állampapír-vásárlási programja kiterjesztése mellett döntött - olvasható a közleményben.

Az erre a célra elkülönített 600 milliárdot 2011 második negyedévének végéig költi el a Fed, havi 75 milliárdos etapokban. A nyíltpiaci tanács közleménye szerint a Fed - a vártnál gyengébb eredmény fényében - akár a tervezettnél tovább is folytathatja a kötvényvásárlást. A következő 7 hónap során - a még érvényben lévő jelzálog-befektetési programot is számítva - havi 110 milliárd dollárt költhet a Fed kötvényvásárlásra, így az erre fordított keret július végére elérheti a 850-900 milliárdot is.