Többféle gyógyszer is hatásos lehet a koronavírus ellen?

Legalább tíz olyan már ismert, jóváhagyott vagy egyelőre más betegségek kísérleti terápiájában használt készítmény létezik, amelynek alkalmazása reményre adhat okot a Covid-19 betegek kezelésében is - állítja egy, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány.
Domokos László, 2020. május 1. péntek, 17:25
Fotó: Getty Images

A kutatók azokat emberi fehérjéket térképezték fel, amelyekkel a vírus kölcsönhatásba lépve szaporodni kezd a szervezetben, majd olyan hatóanyagokat kerestek, amelyek megakadályozhatják a vírust ezeknek a fehérjéknek a használatában - számolt be a 24.hu.

A Nature szerint arra jutottak, hogy többek között az allergiás gyógyszerekben használ klemasztin nevű hatóanyag, az antipszichotikus, hallucinációk kezelésében is alkalmazott haloperidol, vagy a korábban már sok vitát kiváltó malárigyógyszer, a Donald Trump által is vehemensen propagált hidroxi-klorokin is alkalmazása is eredményes lehet további vizsgálatokat követően.

Hatásos lehet a vírus ellen a petefészekben termelődő progeszteron vagy sárgatesthormon is. Figyelemre méltónak tartják a plitidepszin hatását is.

A világ különböző pontjain már több mint 50 ismert és más betegségekre, használt, törzskönyvezett gyógyszert vizsgálnak. Az ilyen már kipróbált készítmények vizsgálati köre folyamatosan bővül, ahogy egyre jobban ismerik a SARS-CoV-2. vírust - írta korábban a Napi.hu.

Bár a törzskönyvezett készítmények kipróbálása jóval egyszerűbb, azért így is hónapokig tarthat, míg a kísérletek eredményre vezetnek. Viszont az biztos, hogy ha előkerül a keresett készítmény a poros gyógyszeres szekrényből, a WHO-n nem fog múlni, hogy minél több helyen bevethessék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.05.01 21:05

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.01 20:57

Én maradok a fokhagymánál, meg a napfénynél. Az nem csak kamuvírusok ellen hatásos.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html