Tojásbotrány: a szlovák tojás biztonságos

Biztonságosak a szlovák tojások és az összes baromfiudvart rendben találták - ez a szlovák baromfitelepek széleskörű ellenőrzésének eredménye. Az állami állatorvosok sehol nem találtak fipronil rovarirtó szert. Az ellenőrzésekre a szennyezett tojások körül kitört botrányt követően volt szükség. A tojások holland baromfitelepekről érkeztek, és legkevesebb 16 európai országban fedezték fel őket, köztük Szlovákiában is.
Szepesi Anita, 2017. augusztus 23. szerda, 15:32
Fotó: Napi.hu

Augusztus elejétől ellenőrzik a szlovák állami állatorvosok az összes tojójérce tenyésztőt, akik a szlovákiai és európai piac számára adnak el tojásokat. A földművelésügyi minisztérium kommunikációs osztályának munkatársa elmondta, hogy összesen 146 baromfiudvar 64 tenyészetét ellenőrizték - írta az InfoRádió.

Az engedélyezett tojótyúkok tartásával foglalkozó baromfitenyésztő gazdaságok egyikében sem találtak szennyezett tojást. Az ellenőrök nem állapították meg a fipronil használatát. Az összes szlovákiai baromfiudvar veszélytelen- jelentette ki a minisztérium illetékese.

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hatóság az ellenőrzések során az ektoparaziták ellen használt gyógyszerek használatát vizsgálta.

A hatóság azokat a szereket ellenőrizte, amelyben előfordulhatott volna az említett rovarirtó szer. Kiderült, hogy a gazdák csak hat esetben használtak ektoparaziták elleni gyógyszereket. Ezek mind olyan gyógyszerek, amelyek használata engedélyezett Szlovákiában és természetesen nem tartalmazzák a fipronil nevű tiltott szert.

A fipronil bolhák, tetűk és kullancsok elleni készítmények alkotóeleme. Ha felnőtt korú kisebb mennyiségű szennyezett tojást fogyaszt, az nem kellene, hogy egészségügyi problémát okozzon. Gyermekeknél nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén máj-, vese és pajzsmirigy-károsodás kockázata állhat fenn. Az állatorvosok tovább folytatják a tojás, hús és tojásalapú keverékek célirányos ellenőrzését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.08.24 09:34

Ja persze, ha nem fipronil akkor más. Vagy a szlovák tyúkokon nincsen tetű?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.08.23 21:24

Na, ugyanezt mi nem mondhatjuk el, vagyis megint beégtünk a Szlovákok ellenében.
Mert Szlovákia valóban jobban teljesít!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html