Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) szerint tavaly 1,52 ezer milliárd dollár volt a közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke globálisan, ami 13 százalékos csökkenés a megelőző évhez képest.

Tavaly az FDI alapán az első helyen az Egyesült Államok állt 385 milliárd dollárral, ami 11 százalék növekedés 2015-höz képest.

A második helyre Nagy-Britannia került 179 milliárd dollárral, amit elsősorban három nagy vállalatfelvásárlási ügylettel sikerült elérnie. A lista harmadik helyén Kína állt tavaly 139 milliárd dollárral.

A további sorrend: Hongkong (92 milliárd dollár), Szingapúr és Brazília (50-50 milliárd dollár), Franciaország és Hollandia (46-46 milliárd dollár), Ausztrália (44 milliárd dollár), valamint India (42 milliárd dollár).

Az Európába irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetés tavaly 29 százalékkal, a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni térségbe 22 százalékkal, Latin-Amerikába és a karibi térségbe 19 százalékkal, Afrikába pedig 3 százalékkal csökkent.

Idén a globális FDI akár 10 százalékkal is nőhet a jelentés összeállítói szerint, akik ezt a véleményüket arra várakozásra alapozzák, hogy 2017-ben élénkül a globális gazdaság és nőnek a nyersanyagárak. A bizonytalansági tényezők közé sorolták ugyanakkor Donald Trump amerikai elnök gazdaságpolitikáját és annak hatásait, valamint azt, hogy miként történik Nagy-Britannia kiválása az EU-ból - írja az MTI.