Minden várakozást felülmúló érdeklődés mellett zajlott a bukaresti Artmark idei első, Az aranykorszak címet viselő aukciója, ahol a Ceausescu házaspár hagyatékának egy részét, illetve több, a korszak ihlette alkotást kínáltak eladásra.

Az árverésen felsorakoztatott mintegy 70 műtárgy - amelyek jelentős részét volt kommunista államfőktől kapta ajándékba a román diktátor - 74 százalékát sikerült értékesíteni, összesen 53,9 ezer euróért. Az aukció legjelentősebb darabja egy Ökröt ábrázoló bronz szobor volt, amelyet a hetvenes évek elején Mao Ce-tungtól kapott ajándékba Ceausescu. Az ország gazdagságát szimbolizálni hivatott műalkotásért valóságos közelharcot vívtak a licitálók, amit végül a kikiáltási ár 40-szeresén, 12 ezer eurón ütött le a kalapács.

A különböző protokoll tárgyak között árverésre került egy Reza Pahlavi iráni sahtól 1977-ben kapott, ezüstből készült Galambpárt ábrázoló szobrocska is, amelyért 7500 eurót fizetett egy gyűjtő. Kalapács alá került ezen kívül egy tigris és egy leopárd bunda 3,75, illetve négyezer euróért, és közel ennyit fizettek egy Pilot Elit tollért, amelyet 1975-ben Japánban tett hivatalos látogatásán kapott a volt államfő.

Ezeken kívül vásárolni lehetett még kommunista jelvényeket, szórólapokat, a Ceausescu házaspárt ábrázoló fényképalbumokat, horgászengedélyt, üdvözlőlapokat, kitüntetéseket, kerámiatárgyakat és úttörő-zászlót is.

Az Artmark bukaresti szezonnyitó rendezvényén több mint 300 helyi és külföldi licitált, a szervezők az aukció sikerét látva újabb hasonló tematikájú árverést terveznek - derül ki az aukciósház közleményéből.

A Ceausescu-hagyaték árverésével egy időben egy másik licit is zajlott, ahol az avantgárd és impresszionista alkotók munkáit sorakoztatták fel a szervezők. A liciten 105 műalkotás sikerült értékesíteni több mint 539 ezer euró értékben. Az est fénypontja Victor Brauner Ion Minulescu költőről készített portréja volt, amely szoros licit során 75 ezer euróért kelt el.

A Romániában igen népszerű Nicolae Tonitza kézjegyével ellátott vászonért a kikiáltási ár négyszeresét, 55 ezer eurót fizetett egy helyi gyűjtő, Max Herman Maxy Emberi építmény című munkáját 44 ezer euróért ítélték oda új tulajdonosának.