Tömeges elbocsátások Csehországban

Mintegy 30 ezer ember veszíti el januárban munkahelyét Csehországban. Az illúzió, hogy Csehországot a gazdasági-pénzügyi válság nem fogja érinteni, szertefoszlott.
NAPI Online, 2009. január 23. péntek, 13:33
Fotó:

Ellenkezőleg, Csehország azon három európai állam között van, amelyek ipara leginkább szenved a válságtól - írja a Mladá Fronta Dnes című legnagyobb példányszámú véleményformáló cseh napilap pénteken. A legfrissebb statisztikák azt jelzik, hogy meredeken csökken a cseh ipari termékek iránti kereslet. Az új megrendelések száma egy év alatt 30,2 százalékkal esett vissza. A cseh iparnál rosszabbul már csak a spanyol és a dán ipar áll - tájékoztatott az MTI-Eco.

Az európai államok közül Csehország függ a legnagyobb mértékben az ipari termeléstől. A szolgáltatások és a mezőgazdaság hozzájárulása a bruttó hazai termék (GDP) előállításához minimális. A gazdasági válság pedig leginkább az ipart érinti - nyilatkozta a Mladá Fronta Dnesnek Karel Kríz, a Value Added tanácsadó cég képviselője.

A cseh ipari szövetség arra számít, hogy a megrendelések csökkenése folytatódni fog. Ez azt jelenti, hogy kevesebb lesz a munka, kisebbek a nyereségek, s még inkább takarékoskodni kell. Már 280 embert bocsátottunk el, s újabbak elbocsátását mérlegeljük. Egyharmaddal kevesebb a megrendelésünk, mint korábban - állítja Pavel Jurícek, az autóalkatrészeket gyártó Brano cég képviselője.

Petr Necas cseh szociális és munkaügyi miniszter elemzésekre hivatkozva azt várja, hogy januárban mintegy 30 ezer ember veszíti el munkahelyét Csehországban. A megszűnő munkahelyek többsége az eddig jól menő autóiparban van. A gazdasági visszaesés az állam számára is gondot jelent, hiszen kevesebb lesz az államkassza bevétele, s több lesz a kiadás a munkanélküliek támogatására. Annak veszélye fenyeget, hogy az államnak kölcsönt fog kelleni felvennie, s a költségvetési hiány megnő.

A cseh kormány válságkezelő mentőtervet készít. Az elképzelések között az adócsökkentés és a társadalombiztosítás csökkentése, valamint a hitelekre nyújtott állami garanciák is szerepelnek. Az elképzelésekről nagy a vita, a nézetek megoszlanak. A bankok ugyanakkor nagyon óvatosak, és nem nagyon akarnak kockáztatni - mutat rá a Mladá Fronta Dnes.

HOZZÁSZÓLÁSOK