BUX
41416

Tömeges elbocsátások lesznek Pozsonyban

Mintegy 20 ezer állami hivatalnok veszíti el jövőre állását Szlovákiában - írta az MTI.

NAPI, 2010. augusztus 5. csütörtök, 14:22

A Pravda úgy tudja, hogy az Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter által tervezett gazdasági intézkedéscsomag részét képezik a közhivatalokban tervezett elbocsátások is. A pozsonyi lap értesülései szerint Miklos levélben már közölte a minisztériumokkal és az állami hivatalokkal, hogy a jövő évben 10 százalékkal alacsonyabb összeget kapnak a bérekre, mint az idén. Az érintettek a helyzetet elbocsátásokkal kívánják megoldani. Ez lényegében azt jelenti, hogy a mintegy 230 ezer állami hivatalnokból több mint 20 ezerre elbocsátás vár.

Az állami szférában Szlovákiában jövőre általános lesz a bércsökkentés, illetve a befagyasztás. Kivételt csak a mintegy 130 ezer tanító képez, akiknek a bére a tervek szerint nem csökken. A pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy ezekkel az intézkedésekkel jövőre mintegy 300 millió eurót spórol meg. További 80 millió euró megtakarítását attól a miniszteri döntéstől remélik, amely elrendelte, hogy az állami hivataloknak tíz százalékkal csökkenteniük kell jövőre az anyagi kiadásaikat.

Szakértői becslések szerint a 20 ezer hivatalnok elbocsátása nagyjából egy százalékkal növelné a jelenleg majdnem 15 százalékos munkanélküliségi rátát. A végkielégítésekre ugyanakkor az államnak mintegy 100 millió eurót kellene kiadnia. A távozó hivatalnokoknak az érvényben lévő szabályok szerint öt havi fizetésükre van joguk. Az állami hivatalnoki átlagfizetés havi 950 euró.