Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Április első hetében az ukrán-lengyel határátkelő helyeken több tízezer ukrán jelent meg, akik haza akartak térni Ukrajnába. Kijev varsói nagykövetsége szerint az utóbbi napokban több mint 100 ezren igyekeztek kelet fele - adta hírül az onet.pl. Ez azzal is összefüggésben volt, hogy elterjedt a hír, miszerint Lengyelország összes határát teljesen lezárják.

Lassan a lengyel munkaadók munkáskezek nélkül maradnak, ami az egész ország gazdaságára negatívan hat - mondja a Munkaadók Szövetségének elnöke. Különösen igaz ez az építőiparban és a szolgáltatásoknál. A kereskedelem érzi meg a legjobban az ukrán dolgozók hiányát., hiszen ott az alkalmazottak 30 százaléka a szomszédból érkezett vendégmunkás.

A kormány döntése értelmében automatikusan meghosszabbodik az ukránon legális lengyelországi tartózkodási ideje és munkavállalási jogosultsága. Az Agencja IRCenter közvélemény-kutató cég szerint az ukránok 83 százalékuk Lengyelországban akar maradni, ahogy eredetileg tervezte. A korlátozásokat 60 százalékuk érzi és a válaszadók 30 százaléka nyilatkozta azt, hogy elvesztette a munkáját vagy korlátoznia kellett azt. Az ukránok hét százaléka számít arra, hogy el kell hagynia Lengyelországot.