Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy augusztus elején hatályba lépett törvény kötelezte az orosz kettős állampolgárokat, hogy október 4-dikéig jelentsék be kettős állampolgárságuk tényét a hatóságoknál. Mint a Kommerszant című lap beszámolt róla, a határidő lejárta óta eltelt egy hónap alatt 43 ezer embert büntettek pénzbírsággal, mert nem tettek eleget ennek a kötelezettségüknek. A szabálysértésért átlag 500-1000 rubelt kellett befizetniük, vagyis 200-2000 forint közötti összeget.

A lényeg nyilván nem a pénz, hanem hogy nyilvántartásba vegyék ezeket a gyanús embereket. A büntetés egyébként sokkal komolyabb is lehet, összege elérheti az egy millió forintot, vagy a 400 órányi közmunkát. A kettős állampolgárságot szerzett oroszok ezt a tényt két hónapon belül kötelesek bejelenteni a szövetségi migrációs hivatalban. Az eddig kirótt bírságok csak a késedelmes bejelentésért jártak, aki azonban egyáltalán nem jelentkezik, vagy szándékosan megpróbálja eltitkolni, az már bűncselekményt követ el.

Ugyanakkor már készülnek a törvény enyhítésére. Például, akik külföldön voltak a határidő lejártakor, Oroszországba való visszatértük után 30 napot kapnak a bejelentkezésre, és felmentik e kötelezettség alól azokat, akiknek a másik állampolgársága olyan országhoz kötődik, amellyel Moszkva megállapodást kötött a kettős állampolgárságról, mint Tadzsikisztán és Türkmenisztán.