BUX
38240

Tömegesen felmondhatnak a szlovák orvosok

Ötvenegy szlovákiai kórház összesen 3827 orvosa kész a tömeges felmondásra − mondta Marián Kollár, a LOZ orvosszakszervezet vezetője.

Sidó Zoltán, 2011. augusztus 24. szerda, 09:41

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Még e héten ténylegesen is megkezdik a felmondások begyűjtését. Az orvosok csehországi kollégáik közelmúltbeli nyomásgyakorlási akciójáról vettek mintát.

Felmondásukat mindaddig nem vonják vissza, amíg nem teljesül négy követelésük: betartani a munkatörvénykönyv rendelkezéseit és a személyi normákat a kórházakban. A követeléseik között szerepel, hogy az egészségügyi rendszer finanszírozását oldják meg; kedvezőbb béreket kapjanak; illetve az állami kórházak ne alakuljanak át részvénytársaságokká.

A tömeges felmondásra kész orvosokat a Szlovák Orvosi Kamara is támogatásáról biztosította. Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter múlt pénteken azt nyilatkozta, hogy szerinte a szlovák orvosok nem választják a cseh utat, mert kellően intelligensek annak megértéséhez, hogy a kórházak részvénytársaságokként jobban tudnak gazdálkodni, mint a jelenlegi állami támogatás mellett.