Tony Blair felelősségét is firtatják a londoni terrortámadás miatt

Az Egyesült Államok katonai akcióinak támogatása Irakban hozzájárulhatott ahhoz, hogy Nagy Britannia iszlám szélsőségesek célpontjává váljon - legalábbis erre a következtetésre jutott az egyik vezető londoni politikai kutatóintézet - olvasható a bbc.hu-n.
NAPI Online, 2005. július 18. hétfő, 19:45
Fotó:

A Chatham House független kutatóintézet közzétette legfrissebb jelentését arról, hogy Nagy-Britannia jobban ki van téve terrortámadásoknak, mert támogatja Amerika Irak-politikáját. A kutatóintézet nyolc oldalas jelentése még a londoni merényletek előtt készült, de most különösen nagy figyelem kíséri. A dokumentum egyik legfőbb állítása az, hogy az al-Kaida Irak elfoglalását jól tudta felhasználni saját propaganda céljaira.

A brit kabinet visszautasítja az állítást és rámutat, hogy a támadások a világ több pontján azt igazolják, hogy a terrorizmus nemzetközi probléma, amivel mindenhol fel kell venni a küzdelmet, Nagy-Britanniában is. A védelmi miniszter John Reid visszautasította a dokumentum következtetéseit: "Maga az ötlet, hogyha az ember elrohan az iskolai erőszakoskodás elől, akkor nem verik el - egy teljesen rossz gondolatmenet, ezt minden gyerek tudja a játszótéren, és mindenféle történelmi bizonyíték amivel rendelkezünk, csak rácáfol a következtetésekre" - mondta a védelmi miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK