Töretlenül reformál a kínai gazdaság - a tőzsdén a sor

Most a hosszú távú tőkepiaci befektetéseket ösztönözné Kína.
MTI-Eco, 2012. március 16. péntek, 13:43
Fotó: Napi.hu

A hosszú távú tőkepiaci befektetések ösztönzésére újabb tőzsdei reformokon dolgozik Kína. A tőzsdei befektetéseket többek között adókedvezményekkel, a nyugdíjalapok egy részének részvényekbe és kötvényekbe való terelésével, az értékpapírpiaci cégek működésének javításával és új pénzügyi termékek kialakításával ösztönöznék - közölte a Kínai Értékpapír-szabályzó Bizottság (CSRC) pénteken. Kedvezmény elsősorban a tőzsdén jegyzett vállalatokba való befektetés értéke és az osztalékok után fizetendő adókból járna - mondta Kuo Su-csing (Guo Shuqing), a CSRC elnöke.

Az értékpapírpiac szabályozó testülete csökkenteni kívánja az elsődleges nyilvános kibocsátások (IPO) engedélyezésében játszott szerepét is. Jelenleg ugyanis elsősorban a politika alakulásától függ, melyik cég mikor mehet a tőzsdére, nem pedig attól, mikor van szüksége tőkére.

A CSRC korábban a befektetők érdekképviseletének javítására is ígéretet tett, tavaly ugyanis a befektetőknek a 90 százaléka veszített a tőzsdén, átlagosan 42 ezer jüant (1,5 millió forint). Ennek és a rendszer kezdetlegességének is következménye, hogy a CSRC vezetői év elején azt mondták: 2012 a tőzsdei reformok éve lesz Kínában.

HOZZÁSZÓLÁSOK