Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank monetáris politikai bizottsága csütörtökön tartott ülésén 325 bázisponttal, 19,75 százalékról 16,50 százalékra vitte le az irányadó, egyhetes repokamatot. A Reuters hírügynökség által megkérdezett közgazdászok 250 bázispontos csökkentést vártak.

Két hónapon belül második alkalommal hajtott végre jelentős kamatcsökkentést a török jegybank, hogy megpróbálja élénkíteni a gazdaságot.

A monetáris döntéshozó testület előző, júliusi ülésén 425 bázisponttal, 19,75 százalékra vitte le az egyhetes repokamatot a gazdaság teljesítményének mérsékelt javulására hivatkozva. Az úgynevezett késői likviditási ablak (Late Liquidity Window) kamatát 27,00 százalékról 22,75 százalékra, az egynapos jegybanki hitel kamatát 25,50 százalékról 21,25 százalékra, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig 22,50 százalékról 18,25 százalékra csökkentette.

Elemzők arra számítanak, hogy a török jegybank az év végéig folytatja a kamatok csökkentését - írta az MTI.

Az egyhetes repokamat tavaly szeptember óta idén júliusig állt 24,0 százalékon. A jegybank előzőleg, pár hónap alatt összesen 11,25 százalékponttal volt kénytelen emelni az alapkamatot, hogy támogassa a török lírát a gazdaságot recesszióba taszító devizaválsággal szemben.

A török líra mintegy 30 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, az éves összevetésű infláció pedig 15 éves csúcsra, 25 százalék fölé szökött fel tavaly. Idén augusztusra 15 százalékra lassult a pénzromlás üteme, és a várakozások szerint októberben már csak egy számjegyű lesz a mérték. A török líra árfolyamát támogatja az infláció csökkenése, valamint a nagy jegybankok monetáris politikájának a lazítás irányába történő elmozdulása. Ez pedig lehetővé tette, hogy a török jegybank monetáris döntéshozó testülete is elindítsa a kamatcsökkentési ciklust.

Törökország gazdasága az idei második negyedévben 1,5 százalékkal zsugorodott a tavalyi második negyedévhez képest. Az idei első három hónappal összevetve azonban 1,2 százalékkal erősödött a gazdaság.  A GDP mindössze 2,6 százalékkal bővült tavaly az egy évvel korábbi 7,4 százalékos növekedés után.