Iráni szankció - Törökország nem áll be a sorba

Törökország nem csatlakozik az Irán elleni amerikai szanckiókhoz - mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Dünya (Világ) című gazdasági napilapban kedden közölt nyilatkozatában.
Szepesi Anita, 2018. július 24. kedd, 12:40
Fotó: Pixabay

Cavusoglu elmondta: a múlt héten az amerikai külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium küldöttsége tárgyalt Ankarában az Irán elleni szankciókról, de a török fél közölte, hogy nem vesz részt a megtorló intézkedésekben.

A török politikus hangsúlyozta, hogy Törökország olajat vásárol Teherántól, méghozzá kedvező feltételek mellett. Az Egyesült Államok "a távolból beszél", amihez Ankara nem tud igazodni. Törökország Iránnal kapcsolatban nem köteles alkalmazkodni egyetlen más ország intézkedéseihez sem - mondta az MTI tudósítása szerint.

Cavosuglu hozzátette: a török fél egyúttal közölte az amerikai küldöttséggel, hogy helyteleníti Washington szankcióit.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette, hogy országa kilép az iráni nukleáris program korlátozását célzó megállapodásból, és augusztus 8-tól újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Donald Trump egyben figyelmeztette az Egyesült Államok partnereit, hogy november 4-ig hagyjanak fel az iráni olajvásárlásokkal, különben pénzügyi szankciókkal kell számolniuk.

Az egyezmény többi aláírója, azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.

Fotó: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.07.24 13:54

Törökország és irán is óvatlan, igazi problémájuk közös a tulzott népszaporulat, ami az iszlám hátulütője, mert tiltja a szabályozást, viszont ezek a szegény sivatagi országok képtelenek, sok másikhoz hasonlóan a robbanó népesség ellátására, még irán kincseivel se., marad a migráció.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html