Török EU-csatlakozás: erre jutott kedden Ankara Brüsszellel

Súlyos aggodalomra ad okot, hogy tömegesen börtönöznek be újságírókat, akadémikusokat, írókat, ügyvédeket és jogvédőket Törökországban - hangsúlyozta Johannes Hahn uniós bővítési biztos (képünkön) kedden Brüsszelben, a török kormány képviselőivel folytatott tárgyalásai után. A török külügyminiszter szerint több kérdésben továbbra sincs egyetértés Ankara és az Európai Unió között, de a kapcsolatok rendezése érdekében folytatni kell a párbeszédet és meg kell erősíteni az együttműködést.
Szabó Zsuzsanna, 2017. július 25. kedd, 21:23
Fotó: Reuters

Johannes Hahn - az MTI tudósítása szerint - leszögezte, hogy biztosítani kell a tisztességes eljárást mindenki számára, az ártatlanság vélelmét szem előtt tartva. Kiemelte azt is, hogy a szólás és az egyesülés szabadsága a demokratikus társadalmak alappilléreit jelentik.

Az Európai Unióhoz való közeledésnek feltétele az emberi jogok, a jogállamiság és az alapvető szabadságjogok tisztelete - figyelmeztetett, hozzátéve, hogy ezért az autoritarizmus felé mutató trend megfordítására lenne szükség. Mint mondta, a Törökországgal szembeni vízumkényszer eltörléséhez Ankarának teljesítenie kell a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét, és egyes területeken még hiányosságok vannak.

A keddi találkozón az EU-t Hahn mellett Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Törökországot pedig Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter és Ömer Celik EU-ügyi miniszter képviselte. Mogerini őszintének és konstruktívnak nevezte a mai egyeztetéseket, és a közvetlen párbeszéd fenntartásának fontosságát hangsúlyozta a fennálló nézetkülönbségek megoldása érdekében.

A főképviselő az előző nyári törökországi hatalomátvételi kísérlet kapcsán szolidaritását fejezte ki, ugyanakkor felhívta a figyelmet a bebörtönzésének "aggasztó mintájára". Rámutatott: az együttműködés erősítéséhez pozitív lépésekre van szükség a török hatóságok részéről a jogállamiság és a szabadságjogok terén. Törökország továbbra is uniós tagjelölt ország, a jelenlegi körülmények között azonban "nehéz" lenne új csatlakozási fejezeteket nyitni Ankarával.

Egyetértés? Az nincs

Mevlüt Cavusoglu leszögezte, több kérdésben továbbra sincs egyetértés Törökország és az Európai Unió között, de a kapcsolatok rendezése érdekében folytatni kell a párbeszédet és meg kell erősíteni az együttműködést.

A török diplomácia vezetője védelmébe vette az ankarai kormány intézkedéseit, amelyek az utóbbi hónapokban számos bírálatot kaptak az EU és bizonyos tagországai részéről.

A tavalyi puccskísérletet követő bebörtönzések kapcsán kiemelte, hogy különbséget kell tenni a demokratikus ellenzékiek és újságírók, illetve azon politikusok és "álújságírók" között, akik a terrorizmust támogatják. A puccskísérlet támogatóit felelősségre kell vonni - közölte, kiemelve, hogy a történtek után nem kaptak elegendő támogatást az EU-tól. Törökország a Németországgal fennálló feszültség csillapításán dolgozik, és reményét fejezte ki, hogy a viszony rövid időn belül javulni fog.

Ömer Celik szükségesnek nevezte a szerinte az EU-török kapcsolatok "gerincének" számító csatlakozási tárgyalások folytatását, mondván, hogy "Törökország nem csak egy szomszédos ország, nem pusztán egy stratégiai partner, hanem tagjelölt ország".

Meg kell nyitni az alapvető jogokról szóló 23-as és az igazságügyről és biztonságról szóló 24-es csatlakozási fejezetet - vélekedett Celik, hangsúlyozva, hogy a tárgyalások felfüggesztése mindkét fél számára káros lenne.

Elég volt!

Ugyancsak kedden az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet arra szólította fel az Európai Uniót, hogy ne tűrje tovább Törökország jogsértéseit. Mint mondta, a puccskísérletet Ankara kifogásként használja arra, hogy kérdés nélkül őrizetbe vegyenek bárkit.

"Az EU-nak világossá kell tennie, hogy a török hatóságok átlépték a határt, ami szükségessé teszi a viszony más alapokra helyezését" - fogalmazott Salil Shetty, a szervezet főtitkára, miután megbeszélést folytatott Mogherinivel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.07.26 11:06

A törökököket az életben nem fogják az EU-ba beengedni, ez elég nyilvánvaló, és erre már Erdogan is rájött, az egész arról szólt már csak hogy a törköket a mézesmadzaggal keretek között tartsák. Nem véletlen hogy az utóbbi években magasan szarik az EU meg a félkegyelmű libsik elvárásaira.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.26 03:51

@V0LE: érdekes helyzet. Törökországot vagy beengedik az EU-ba, vagy nem. De a Gazprom - az orosz bjudzset fő forrása - ugyanannyi gázt fog eladni Európába is meg Törökországba is, szóval oroszgáz és -hatalom szempontjából végülis mindegy. Putyin széles mosollyal szolgálja ki ügyfeleit Európa- és Ázsia-szerte...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.07.26 03:24

Ha torokorszagot beengedik az EU -ba, akkor onnantol feleslegesse valik huvelykmutyi keritese es mindefele muszlimok elleni uszitas, ugyanakkor nagy haverja, szoval kivancsi vagyok, hogy mit szol ehez a csuti cigo :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.26 03:15

Na jó, a második verrszakra már nem emlékszem, vagy 30 éve volt, de az első, amire szintén csak hézagosan emlékszem, ide illik:

Take this kiss upon the brow!
And in parting from you now,
So much let me avow:
You are not wrong, who deem,
That my days have been a dream.


Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.26 02:59

@Bahnsteig_Eins: megpróbálom tovább, de ebben már biztos hogy lesznek hibák. Szóval:

I stand amid the roar
Of a wave-tormented shore
...(?)
between my fingers to the deep,
While I weep, while I weep!
(...)
Is all, what we see, or seem,
But a dream within a dream?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html