Magyar idő szerint négy órakor ért véget Albayrak telefonkonferenciája, ahol azt ígérte a befektetőknek, hogy nem avatkoznak be a tőkepiacokra, a bankokból továbbra is lehet pénzt kivenni, vagy külföldre mozgatni, a bankokon nem rég végzett stresszteszt alapján a rendszer jó állapotban van. A legfontosabb ígérete pedig az volt, hogy úgy csökkentik az inflációt, hogy nem adják fel a növekedést. A pénzértéktelenedés jelenleg 15 százalékos, bár határidőt nem közölt, de azt elmondta, hogy ezt 9 százalékra viszik le.

Beszédes volt az a kijelentése is, hogy nem számítanak a Halkbank megbírságolására. A török állami Halkbank volt igazgató-helyettesét az amerikai ügyészek négy rendbeli összeesküvésben és egy rendbeli banki csalásban találták bűnösnek, felmentették viszont a pénzmosás vádja alól még januárban. A vád szerint különböző trükkökkel játszották ki az amerikai Irán elleni szankciókat, így pénzhez juttatva a rezsimet. Az ügyben felmerült, hogy az Egyesült Államok jelentős bírságot róna ki a pénzintézetre, ami akár az egész török bankrendszert maga alá gyűrhette volna.

A Guardian összefoglalója szerint arról is beszélt Albayrak, hogy nem akarnak az IMF-től segítséget kérni. "Törökország megerősödve jön ki ebből a válságból" - mondta a pénzügyminiszter.

Minden elindult felfelé

Ahogy Albayrak befejezte a konferenciát, a török gazdaság elkezdett kimozdulni a gödörből. A Halkbank részvényei már beszéde közben 3,6 százalékkal ugrottak.

A líra is erősödni kezdett: a szerdai 6 líra/dollár árfolyamról 4,5 százalékot emelkedve 5,7 líra/dolláros szintre ugrott.

Az Egyesült Államoknak hátat fordítanak

Törökország mellett sorra álltak ki szövetségesei: szerdán már arról beszéltek, hogy a szeptemberi Merkel-Erdogan találkozó előtt pénzügyminiszteri előkészítő egyeztetéseket is tartanak. Még aznap Katar ajánlott fel 15 milliárd dolláros segítséget. Míg csütörtökön már Emmanuel Macron francia elnök hívta fel a török államfőt, hogy jelezze, készek támogatni Törökországot, elmélyíti Franciaország a kapcsolatát Ankarával. A barátkozás német és francia részről érthető: mindkét ország óriási kitettséggel bír az országban.

De nemcsak a nyugat felé fordul a törökök figyelme: Berat Albayrak azt közölte, hogy Kínával is készek együttműködni az amerikai szankciók miatt.

Kevés lehet

A mostani életjelek még nem bizonyítják, hogy a török válság kockázata csökkent volna. Sok múlik az Egyesült Államok reakcióján.

A török líra az idén eddig a dollárral szemben csaknem 40 százalékkal, az euróval szemben nagyjából 35 százalékkal gyengült. Az árfolyam gyengülése a török-amerikai diplomáciai konfliktus révén az utóbbi hetekben felgyorsult. A viszályt egy Törökországban élő amerikai lelkész, Andrew Brunson bírósági ügye okozta. A protestáns lelkipásztort kémkedéssel és terrorizmussal vádolják a 2016-os puccskísérlettel összefüggésben, több mint másfél éves előzetes letartóztatás után július végén házi őrizetbe helyezték.

Washington a jogtalannak tartott eljárás miatt augusztus elején szankciókat vezetett be a török belügyminiszter és az igazságügyi miniszter ellen, és hétfőn Donald Trump elnök utasítására büntetővámot vetettek ki a török acél- és alumíniumipar termékeire.

Az Egyesült Államok reakciói közül fontos, hogy mit mondanak a Halkbankkal kapcsolatban tett kijelentésre. Az rossz előjel, hogy Larry Kudlow, Donald Trump elnök legfontosabb gazdasági tanácsadója arra utalt, hogy az amerikai gazdaság érdeke, hogy a dollár továbbra is erős maradjon.

A CNBC-n azt mondta, az erős dollár a "bizalom jele" és jó hír az amerikaiak számára. "Sok szerencsétlenség van a világon. A pénz áramlik az USA-ba. Ez fantasztikus" - mondta a guru, ami igaz is Washingtonra nézve. Viszont az erős dollár - főként a dollárkötvények kamatemelkedése - kiszipolyozza a pénzt a feltörekvő piacokról. Márpedig Törökország ennek számít.

A másik probléma az, hogy Törökország az amerikai vámokra szintén visszakorlátozással válaszolt: amerikai autókra, alkoholokra és dohányipari termékekre vetett ki védővámot. A mini kereskedelmi háborúban még nem biztos, hogy az Egyesült Államok mindent meglépett, amit fontosnak tart, erre pedig este jöhet válasz a Fehér Házból.

A fotó forrása: Yasin Akgul/AFP.