"Noha az EU elismeri, hogy Törökország fokozott migrációs teherrel és kockázatokkal szembesül a területen belül, valamint méltányolja azokat a jelentős erőfeszítéseket, amelyeket Törökország a 3,7 millió migráns és menekült befogadásával kapcsolatban tett, ismét komoly aggodalmának ad hangot a görög-török határon kialakult helyzet miatt, és határozottan elutasítja, hogy Törökország a migrációs nyomást politikai célokra használja fel" - idézi a dokumentumot az MTI.

"A migránsokat nem szabad arra bátorítani, hogy szárazföldön vagy tengeren illegális határátlépést kíséreljenek meg. A Tanács felszólítja a török kormányt, valamint a helyszínen jelen lévő valamennyi szereplőt és szervezetet, hogy közvetítsék ezt az üzenetet, és lépjenek fel a hamis információk terjesztése ellen."

A Külügyek Tanácsa felszólította Oroszországot és Törökországot, tartsák be a szíriai Idlíb tartományban csütörtök éjfélkor életbe lépett tűzszüneti megállapodást, hogy mielőbb humanitárius segélyeket lehessen szállítani a térségbe.

Bár a tagállamok között nem született közös álláspont arról, hogy Északnyugat-Szíria légterében repüléstilalmi övezetet hozzanak létre, néhány ország az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulhat ennek felállításáért.

Ankara február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az EU-ba akarnak menni, holott ezt vállalta az unióval 2016-ben kötött megállapodásban. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is arra helyezte a hangsúlyt zágrábi sajtótájékoztatóján, hogy az embereknek tudniuk kell az igazságot arról, hogy a határok zárva vannak.

"Ha el akarjuk kerülni a kritikus helyzetet, tudnunk kell az igazságot. Állítsuk le ezt a játékot. Az EU nem enged Törökország zsarolásának" - mondta.

Felhívta a figyelmet továbbá a humanitárius segélyek célba juttatásának nehézségeire.

"Elvárjuk a tűzszünetet betartását a szárazföldön és a levegőben is, hogy a segélyszervezetek végezni tudják a munkájukat."

Borrell emlékeztetett arra, hogy Brüsszel egy 170 millió eurós (mintegy 57 milliárd forint) csomag keretében további humanitárius segélyt nyújt a legkiszolgáltatottabb szíriai emberek számára, azon belül is 60 millió eurót kifejezetten az Idlíb tartományban dúló harcok kárvallottjainak. Az EU és Törökország között 2016 márciusában létrejött együttműködési megállapodás szerint Brüsszel hatmilliárd euróval támogatta a törökországi menekülteket és a rászoruló helyi közösségeket.

Az ENSZ adatai szerint a szíriai kormányerők és az ellenzéki fegyveresek összecsapásai következtében az utóbbi három hónapban csaknem 950 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat Idlíbben. A világszervezet szerint a válság humanitárius katasztrófával fenyeget.