Törökország tényleg fegyvereseket küld Líbiába

A török parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. január 2. csütörtök, 17:34
Fotó: Getty Images

A Tripoli székhelyű kormány erőit a Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapatai ostromolják, és azt állítják, hogy már tíz kilométerre megközelítették a főváros központját. Tájékoztatási irodájuk egy csütörtöki jelentésben azt közölte, hogy aznap megöltek 25 kormánykatonát, és elfogtak több ellenük harcoló milicistát.

A török parlament egy évre adott felhatalmazást egy líbiai katonai beavatkozáshoz. A törvényjavaslatot a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és szövetségese, a jobboldali nacionalista Nemzeti Mozgalom szavazta meg, a szociáldemokrata, centrista és baloldali ellenzék elutasította. A szavazati arány 325:184 volt.

A parlamenti felhatalmazás nem jelenti azt, hogy biztos a csapatok bevetése - jelezte a parlament alelnöke korábban. "Megtörténhet, hogy egy egészen más dolgot látunk majd" - mondta egy interjúban Fuat Okay, aki azt reméli ugyanakkor, hogy a török törvény elrettentő üzenetet küld a háborúskodó feleknek.

Ankara az ENSZ fegyverembargója ellenére amúgy már küldött katonai felszereléseket az egységkormánynak, és közölte, hogy folytatja ezt a támogatást. Haftar mellett Egyiptom, Oroszország, az Egyesült Arab Emírségek és Jordánia állt ki.

A Törökországgal a térségben rivalizáló Egyiptom csütörtökön azonnal elítélte a török parlament döntését. Ez egy olyan döntés, amely megsérti az ENSZ határozatait - írta egy közleményben a külügyminisztérium, és figyelmeztetett, hogy a líbiai katonai beavatkozás negatívan hathat ki a mediterrán térség stabilitására.

HOZZÁSZÓLÁSOK