Erdogan a videokonferencián leszögezte, hogy kölcsönös lépésekre van szükség a feszültség csökkentése, a párbeszéd fenntartása érdekében, és jelezte, a tengerjogi tárgyalások felélénkítéséről szóló megállapodás előrehaladása szempontjából Athén lépései fontosak. Törökország mindig is a párbeszéd és a diplomácia jelentőségét hangsúlyozta, amiből még megannyi provokáció ellenére sem engedett - húzta alá, majd elismeréssel szólt Németország erőfeszítéseiről az Ankara és Athén közötti közvetítés terén - írja az MTI.

Erdogan meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egy regionális konferencia megrendezése minden érdekelt fél javát szolgálná, beleértve a ciprusi török lakosságét is. Nincs kétsége afelől, hogy a vámuniót, a vízumliberalizációt, illetve a migrációs egyezményt érintő jóindulatú és konkrét lépések újból "pozitív mederbe tudják terelni" a török-uniós kapcsolatokat.

Az Európai Unió "egészséges" együttműködése Törökországgal hozzájárul a térség gondjainak megoldásához - húzta alá a török államfő, majd elégedettségét fejezte ki, amiért Merkel és Michel egy "pozitív napirend megteremtésén" fáradozik Ankara és Brüsszel között.

Törökország az EU-tag Görögországgal és Ciprussal már régóta vitázik a tengeri határokról, de a Földközi-tenger keleti medencéjében az utóbbi években felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. A török kutató- és fúróhajók a haditengerészet támogatásával próbafúrásokat végeznek a vitatott területen. Görögország és Ciprus is szuverenitása megsértésének tekinti a tevékenységet.

Az Európai Parlament múlt csütörtökön arra szólította fel Ankarát, hogy azonnal állítsa le "illegális fúrásait", tartózkodjon a görög és a ciprusi felségvizek megsértésétől, és hagyjon fel a "nacionalista háborúra uszító retorikával". Az EP felkérte az uniós tagországok kormányait képviselő tanácsot, hogy álljon készen további célzott szankciók kidolgozására, olyanokra, amelyek nincsenek káros hatással a török népre és az ország területén tartózkodó menekültekre.

Ankara előzőleg visszahívta egyik kutatóhajóját a vitatott hovatartozású térségből, azonban egy fúróhajója és később egy másik kutatóhajója küldetését is meghosszabbította október közepéig.