Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újraindítaná az együttműködést több területen is a török kormány Európával, annak ellenére is, hogy tavaly még igencsak fagyos volt a viszony. Decemberben az uniós vezetők elvi egyezségre jutottak arról, hogy szankciókkal büntetik a ciprusi partok közelében gáz után kutató Törökországot - kezdi cikkét a hírcsatorna, amely idézi Cavusoglut is, aki szerint nehéz volt a 2020-as év a török-EU viszonyban.

"Azóta mindkét fél kifejezte óhaját, hogy pozitív légkört teremtsen, és kapcsolatukat is ebben az irányban mozdítsák el" - nyilatkozta a török külügyminiszter.

Az unió diplomáciai főképviselője, Josep Borrell is optimistán nyilatkozott a találkozó után: szerinte az már mutatja a helyzet rendeződését, hogy Törökország és Görögország újrakezdi a közvetlen tárgyalásokat, ami tavaly robbant ki a Földközi-tenger szén-hidrogén-lelőhelyei miatt.

Tárgyalt a török külügyminiszterrel Brüsszelben Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos is, aki a Twitteren azt írta, bízik abban, hogy új lapot nyithatnak a kapcsolatok történetében.