Ha Törökország azt mondja, hogy bemegy Szíriába, az úgy is lesz. Egyeztetni fogjuk az Egyesült Államokkal a csapatkivonást. Minél előbb be akarunk hatolni az Eufrátesztől keletre levő területre - idézte a külügyminiszter szavait az TRT televízió.

Cavusoglu szerint Törökország azon lesz, hogy "a Szíriából történt amerikai csapatkivonás után ne alakuljon ki légüres tér az országban, amelyet a terrorszervezetek töltenének be". Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője hétfőn azt mondta, hogy Ankara egyeztet Washingtonnal a hatalmi vákuum kialakulásának megakadályozása érdekében.

A török elnök december 12-én jelentette be, hogy rövidesen hadműveletet kezdenek az Eufrátesztől keletre a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia és a Demokratikus Szövetség párt ellen, amelyeket Ankara a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségeseinek tekint.

Ankara eddig két hadműveletet hajtott végre Szíriában, tavaly az Eufráteszi Pajzs, az idén pedig az Olajág kódnevűt. Ezek révén ütköző övezet jött létre a határ menti Aazaz és Dzserbalúsz között, valamint elfoglalták a kurdok lakta Afrín térségét - idézte az atv.hu az MTI hírét.

Török újságírókkal találkozva a külügyminiszter Franciaországot is figyelmeztette, hogy "nem tesz jót neki", ha továbbra is fenntartja szíriai katonai jelenlétét a dzsihadisták ellen harcoló YPG-t támogatva. "Senki előtt nem titok, hogy Franciaország támogatja a YPG-t. Macron találkozott a képviselőivel" - idézte Cavusoglut az Anadolu török állami hírügynökség.

Donald Trump amerikai elnök szerdán rendelte el a Szíriába felvonultatott, a dzsihadisták ellen, illetve a YPG és a vele szövetséges arab milíciák mellet harcoló mintegy 2000 amerikai katona kivonását.