Lelőttek egy örmény csatarepülőgépet - Ankara tagadja, hogy ők lettek volna

Egy török F-16-os vadászgép Azerbajdzsán légteréből lelőtt egy örmény SzU-25-ös csatarepülőgépet - írja az MTI az örmény védelmi minisztériumra hivatkozva. Ankara tagadta az állítást.
Szász Péter, 2020. szeptember 29. kedd, 16:46
Fotó: Reuters - A kép illusztráció

A katonai tárca szerint az örmény légierő gépének pilótája életét vesztette. A török F-16-os az azeri Gjandzsa repteréről szállt fel, hogy fedezze az azeri harci gépeknek és drónoknak az Örményország területén lévő Vardenisz, Mec, Maszrik és Szotk településekre mért csapásait, és az örmény légtérben lőtte le az örmény gépet.

Jereván hétfőn kilátásba helyezte, hogy beveti Iszkander hadműveleti-taktikai rakétarendszereit, ha Törökország F-16-osokat alkalmaz Hegyi-Karabahban.

Azerbajdzsán és Örményország között vasárnap újultak ki a harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah ügyében. Törökország Bakut támogatja, Jereván pedig  Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagja.

Ankara szerint ez nem igaz

Fahrettin Altun, a török államfői hivatal kommunikációs igazgatója közölte, hogy örmény állítás "teljességgel igaztalan". "Örményországnak, ahelyett, hogy olcsó propagandatrükkökhöz fordul, inkább ki kellene vonulnia az általa megszállt területekről".

HOZZÁSZÓLÁSOK