Olyat csinált Törökország, amilyet még soha

Törökország szerződést írt alá Pakisztánnal 30 darab T129 ATAK típusú katonai helikopter eladásáról, amivel Ankara eddigi legnagyobb védelmi ipari exportüzletét kötötte meg - jelentette pénteken a török média.
Dzindzisz Sztefan, 2018. július 13. péntek, 10:56
Fotó: Shutterstock

A török elnöki hivatalhoz tartozó védelmi ipari igazgatóság közleménye szerint a Török Légi és Űripari Részvénytársaság (TUSAS), valamint a pakisztáni védelmi minisztérium között folyó tárgyalások eredményre jutottak.

Az adás-vételi szerződés egyúttal logisztikai elemeket, valamint a helikopterekkel kapcsolatos képzésre, továbbá a lőszerekre és a pótalkatrészekre vonatkozó részeket is tartalmaz.
Mindazonáltal egyik török médium sem közli, hogy az üzlet keretében Pakisztán mennyit fizetett Törökországnak. (Orbán szerint a keleti veszélyt úgy hívjuk, hogy Oroszország.)

A T129 ATAK támadó, illetve taktikai-felderítő helikopter. Kihívásokkal teli éghajlathoz és földrajzi körülményekhez fejlesztették ki. Mind tervezésében, mind gyártásában közös török-olasz termék. Az első darab 2009 szeptemberében indult próbaútra. A török haderő és a belügyminisztérium használja. Maximális sebessége 278 kilométer/óra, legnagyobb repülési magassága pedig 6100 méter.

A pakisztáni haderő Törökországban és Pakisztánban is többször tesztelte a helikoptert - írja az MTI.

Kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK