Törökország támogatást vár a NATO-tól, nem feddést

Törökország szolidaritást vár NATO-szövetségeseitől a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Isztambulban Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott sajtótájékoztatóján. Svédország eközben fegyverszállítási embargót vezetne be Törökországgal szemben.
Szabó Dániel, 2019. október 11. péntek, 13:46
Fotó: Getty Images

"Nem elég azt mondani, hogy értjük Törökország aggodalmait, Ankara nyílt támogatást vár" - idézi az MTI Cavusoglu kijelentését azután, hogy már két napja tart országa szíriai offenzívája. Szerinte a terrorszervezetekkel megkülönböztetés nélkül kell harcolni, ahogy azt Törökország tette eddig és teszi továbbra is. Úgy látja, az északkelet-szíriai hadművelet fontos az észak-atlanti szövetség biztonsága szempontjából is, hiszen a Törökország délkeleti határain túlról, tehát magának a NATO-nak a délkeleti határain túlról érkező terrorfenyegetettséget akarja felszámolni.

Ankara szerdán az általa terrorszervezetnek tartott, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet ellen indított offenzívát. A török vezetés az YPG-t a törökországi kurd szakadárok, a nemzetközileg is terrorszervezet nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szövetségesének tekinti.

Stoltenberg pénteki felszólalásában viszont arról beszélt, hogy nincs egyezség a NATO-szövetségesek között az YPG megítélését illetően. A főtitkár egyúttal aggodalmait fejezte ki a török diplomácia vezetőjének, és rámutatott: a közös ellenség az Iszlám Állam. "Nem szabad engedni, hogy az IÁ elleni nemzetközi fellépés utóbbi években elért eredményei veszélybe kerüljenek és az elfogott dzsihadisták megszökjenek az északkelet-szíriai internálótáborokból" - mondta Stoltenberg.

Cavusoglu ugyanakkor ennek kapcsán azt mondta, az iszlamisták szabadon engedéséről szó sem lehet. Valamint arról beszélt, hogy minden NATO-tagország tudja, az YPG és a PKK ugyanaz, ha tehát azt mondják, hogy Törökország aggodalmai jogosak, akkor az YPG ellen folytatott harc is legitim.

A Népvédelmi Egységek az Egyesült Államok legszorosabb helyi szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök október 9-én jelentette be, hogy a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a déli határt fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a szíriai menekültek hazatérését. A török államfő egyúttal arról is biztosította a nemzetközi közösséget, hogy a hadsereg megőrzi Szíria területi integritását, és kimenti a helyieket a terrorizmus "karmából".

A NATO-főtitkárt pénteki hivatalos isztambuli látogatása keretében a nap folyamán később Erdogan is fogadja.

Svédország embargót akar

Svédország javasolja, hogy az Európai Unió foganatosítson fegyverembargót Törökországgal szemben - így döntött pénteken a skandináv ország parlamentje.

Stockholm hétfőn, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozásán áll majd elő javaslatával.

Ann Linde svéd külügyminiszter csütörtökön elítélte az előző nap kezdett török katonai támadást Szíria északkeleti, kurdok lakta része ellen. Twitter-üzenete szerint a hadművelet "sérti a nemzetközi jogot, destabilizálja a helyzetet és súlyos humanitárius következményei lehetnek nemcsak a kurdokra nézve."

HOZZÁSZÓLÁSOK