BUX
38971

Törökország az afrikai zsákutcában keres kiutat

Törökország, amelynek súlyos gazdasági veszteségeket okoz összecsapása Oroszországgal, kétségbeesett kiútkeresésével most Afrika felé fordul – a siker igencsak csekély esélyével.

Barabás T. János, 2016. március 8. kedd, 19:49

Tayyip Erdogan török elnök 150 üzletember társaságában tett látogatást Elefántcsontparton, Ghánában, Nigériában és Guineában, miután januárban hasonló körúton volt Etiópiában, Dzsibutiban és Szomáliában. Az Afrika irányába tett fordulat célja a Szputnyik orosz hírügynökség szerint elsősorban az Oroszországgal és szomszédaival való gazdasági kapcsolatok megromlásának ellensúlyozása. A nagy kérdés, ad-e erre valós reményt ez a térség?

Törökország Afrika 49 országával folytatott kereskedelmének összértéke 2014-ben 23 milliárd dollár volt. Ez irreálissá teszi, hogy a jelentős török gazdaságnak mentőövül szolgálhasson. A most meglátogatott Nigériával az árucsere-forgalom értéke 2015 első tíz hónapjában 426 millió dollár volt, Elefántcsontparttal és Ghanával a tavalyi év egészében 390, illetve 399 millió dollár.

Ha ezeket az összegeket a kétszeresére is sikerülne emelni, az összesen kevesebb mint 3 milliárd dollárt jelentene, miközben az iraki és az orosz piacon tavaly 2 és 2,5 milliárd dollárral zuhant az export értéke. Ráadásul a helyzet romlik: a 2015-ös 39 százalék után az idei év első két hónapjában 60 százalékkal zuhant az Oroszországba irányuló török kivitel. S ha mindez nem volna elég, a felszabaduló piacokra rávetették magukat a kínai, az amerikai és az európai cégek is.