Törökország és Oroszország között ebben a két témakörben már megállapodás is született és az egyezmény bármelyik pillanatban életbe léphet. Cavusoglu felhívta a figyelmet: a terrorszervezetekre nem vonatkozik majd a fegyvernyugvás, ezért Ankara folytatja Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadműveletét Észak-Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) és a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milíciái ellen.

A külügyminiszter jelezte: a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártja (PYD) politikai tömörülés az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése értelmében nem vesz részt a kazah fővárosban, Asztanában, várhatóan január második felétől tartandó béketárgyalásokon.

Cavusoglu szerint a politikai átmenet "lehetetlen" Bassár el-Aszad szíriai elnök bevonásával, mert az ellenzék nem fogadná el.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerdán korábban azt jelentette, hogy a Szíria északi részére benyomuló Törökország és az Aszadot fegyveresen is támogató Oroszország megállapodott az egész Szíriára kiterjedő tűzszünet feltételeiről. A jelentés alapján az általános fegyvernyugvás már szerda éjféltől életbe léphet.

A két hete Aleppóval kapcsolatban kötött fegyvernyugvás kiszélesítését előirányzó egyezségről annyit lehet tudni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tavaly decemberben elfogadott, a szíriai békefolyamatot szabályozó, 2254. számú határozatán alapszik, a terrorszervezetekre nem vonatkozik, de arról nincs információ, hogy a megállapodás pontosan melyik csoportokat kezeli terrorszervezetként. Ankara a PYD-t terrorszervezetnek tartja.