Törökország Oroszországtól vásárolhat légvédelmi rendszert

Törökország fontolóra veszi Oroszországnak egy nagy hatótávolságú légvédelmi rendszer kiépítésére vonatkozó ajánlatát - közölte kedden az NTV török hírtelevízió a török külügyminisztériumra hivatkozva.
MTI, 2016. október 11. kedd, 23:13
Fotó: MTI/EPA

Ankara közel egy évvel ezelőtt visszamondta a légvédelmi rakétarendszerre kiírt, és 2013-ban nyertesnek nyilvánított kínai pályázatot. A török légvédelmi rendszer kiépítésére korábban az Egyesült Államok és európai országok is nyújtottak már be ajánlatot, és a kínaiak győzelmét felháborodással fogadták, mondván: Törökország azért mégis NATO-tagállam, amelynek haditechnikája összeilleszthető kell hogy legyen a többi tagállam felszerelésével.

Recep Tayyip Erdogan török, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői isztambuli találkozójukon egyetértettek abban, hogy ismét erős gazdasági kapcsolatokat szeretnének kialakítani. Az orosz államfő megjegyezte, hogy a védelmi iparban is kész együttműködni Törökországgal.

Az NTV kiemelte: Ankara légvédelem tekintetében nem akar függő helyzetbe kerülni, a technológiát akarja megvenni és a rendszert maga használni. A másik félnek először el kell fogadnia a feltételeket - világított rá a hírtelevízió.

HOZZÁSZÓLÁSOK