Az érintetteket, köztük tucatnyi volt rendőrfőnököt és felügyelőt az immár másfél éve tartó rendkívüli állapotra hivatkozva bocsátották el állásukból. Csütörtök reggelre mintegy hatvan gyanúsítottat már előállítottak a hatóságok. Az őrizetbe vételek a török főváros, Ankara mellett további 20 tartományra terjednek ki.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja a másfél évvel ezelőtti katonai hatalomátvételi kísérletért. A török vezetés szerint a terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a rendőrségbe is. (Törökország újabb szíriai hadműveletet is kilátásba helyezett.)

A gyanúsítottak állítólag felhasználói voltak annak a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül Ankara szerint a puccskísérletet is szervezték - írja az MTI.

Törökországban az elmúlt 18 hónap alatt több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret - köztük rendőröket - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. A rendszeres tisztogatások nem csak a katonai puccskísérlet közvetlen résztvevőit sújtják, hanem a Gülen-mozgalom feltételezett tagjait is.

Fotó forrása: AFP/ADEM ALTAN