Törökország továbbra is EU-tag akar lenni

Törökország minden nehézség ellenére előrelépést szándékozik elérni az európai uniós csatlakozási folyamatban - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a tárca dolgozói előtt.
Domokos László, 2018. július 10. kedd, 17:04
Fotó: MTI/EPA

A június 24-én újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan hétfő este nevezte ki Cavusoglut ismét a külügyminisztérium élére. Erdogan hétfőn délután, a miniszterek névsorának kihirdetése előtt néhány órával tette le az államfői esküt és ezzel Törökországban végrehajtó elnöki rendszer lépett életbe a korábbi parlamentáris kormányforma helyett.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Cavusoglu felszólalásában közölte: kedden az eddig európai uniós minisztérium néven működő tárca beolvadt a külügyminisztériumba. A külügyminiszter szerint Törökország a jövőben is folytatja "az egész világot átfogó, kezdeményező és emberi" külpolitikáját - írta az MTI.

Cavusoglu egy június végi televíziós nyilatkozatában azt mondta: júliustól decemberig Ausztria tölti be az EU soros elnökségét, ebben az időszakban Ankara nem számít pozitív fejleményekre a török-uniós kapcsolatokban, különösen a csatlakozási folyamat újabb fejezeteinél. A fejezetek kérdése politikai témává vált, nem technikai kérdés többé.

Törökország 1995-ben lépett vámunióra az EU-val, amelynek 1999-től tagjelöltje lett, 2005-ben pedig a teljes jogú csatlakozásról is megkezdődtek a tárgyalások, de a folyamat az utóbbi másfél évben holtpontra jutott. Az unió 2016 decemberében döntött úgy, hogy a 2016. júliusi törökországi puccskísérletet követő elnyomó intézkedések miatt nem nyit meg újabb csatlakozási fejezeteket Ankarával. A 35 megvitatandó fejezet közül eddig csak 16 fejezetet sikerült megnyitni, és mindössze egyet tudtak lezárni, a tudományos és kutatási fejezetet.

Fotó: MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2018.07.10 22:17

Halálra röhögöm magam, a török szultán az EU-hoz akar csatlakozni. Ez még viccnek is rossz. Egy kótyagos diktátor már van az EU-ban. Apja ütötte, verte, meghibbant elméje és most itt egy másik. Ez már tényleg dilinyós egy állapot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html