Törökországból bírálják Trump keménykedését Irán ellen

Az Irán ellen visszaállított amerikai szankciók veszélyesek, bevezetésük egyoldalú volt, és nem volt bölcs döntés - jelentette ki a Japánban tárgyaló Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2018. november 6. kedd, 09:43
Fotó: Flickr

Tokiói nyilatkozatában Cavusoglu világossá tette, hogy Ankara azért ellenzi a büntetőintézkedéseket, mert úgy véli, nem vezetnek eredményre, és inkább párbeszédre lenne szükség.

Törökország elvi álláspontja az, hogy szankciókkal semmilyen eredményt nem lehet elérni - hangoztatta Cavusoglu.

Hozzátette: "Irán sarokba szorítása nem bölcs dolog, elszigetelése veszélyes, az iráni nép megbüntetése pedig nem fair."

Donald Trump amerikai elnök tavasszal döntött úgy, hogy országa kilép a nemzetközi közösség és Irán 2015-ös megállapodásából, amelynek értelmében Teherán korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta az országot sújtó szankciók többségét.

Trump egyúttal döntött az Irán elleni szankciók visszaállításáról. Ezek első része augusztus 7-én lépett életbe, hétfőn pedig újabb amerikai büntető intézkedések léptek hatályba.

Cavusoglu kiemelte, hogy az amerikai lépés az egész világot érinti, Törökország gázimportjának harmada érkezik Iránból, ezért a török diplomácia vezetője azt szorgalmazta, hogy Washington találjon más, észszerűbb megoldást.

"Úgy gondolom, hogy a szankciók helyett az értelmes párbeszéd sokkal célravezetőbb lenne" - hangsúlyozta a török diplomácia vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2018.11.06 10:42

hát iráni nép - ilyen az élet
talán jobban jártatok volna ha nem
puccsoljátok meg a Reza Pahlavit
és nem a forradalmi gárdistákra
meg az ajatollahjaitokra költitek a pénzt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html