Szlovákiában tavaly 407 cég ment csődbe, ami történelmi rekordot jelent - írta a pozsonyi Új Szó. A legnagyobb problémát a lánctartozások okozzák, a nagy cégek ugyanis gyakran nem fizetnek a kisebb beszállítóiknak, amivel tönkreteszik azokat. Legutóbb a gazdasági válság kirobbanását követő évben, 2009-ben volt ilyen rossz a helyzet.

Az Euler Hermes követeléskezelő társaság elemzése szerint a fizetési határidő lejárta utáni követelések száma az elmúlt időszakban ugyan nem változott jelentősen, de az ilyen tartozások összege az elmúlt egy évben csaknem a harmadával nőtt, ugyanis jóval több nagyobb cég jutott a fizetésképtelenség határára.

Márpedig ezek problémái katasztrofális hatással vannak a beszállítóikra, hiszen ha nem jutnak hozzá időben a pénzükhöz, ők is fizetésképtelenné válnak. Ha a cégek szeretnék behajtani a követeléseiket, érdemes időben megegyezniük a partnereikkel. A peren kívüli egyezségekben a cégek követeléseik több mint 50 százalékát voltak képesek behajtani. Ha azonban az adós cég ellen csődeljárás indul, a behajtott követelések aránya 10 százalék alatt marad.

A legnagyobb gondok az építőiparban vannak, a nagy társaságok fizetésképtelensége miatt ugyanis dominóként dőltek be a kisebb beszállítók. A fizetésképtelenség a legkevesebb problémát a távközlési és számítógépes szektorban, valamint a gyógyszer- és autógyártásban okozza.