Történelmi csúcson a bevándorlás Németországban

Minden korábbinál többen, nagyjából 2 millióan vándoroltak be Németországba tavaly a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közölt becslése szerint.
MTI, 2016. március 21. hétfő, 17:37
Fotó: MTI/EPA

A statisztikai hivatal nem a menedékkérők és menekültek számának alakulásáról készített becslést, hanem arról, hogy mennyi külföldi állampolgár - bevándorló, migráns - költözött hosszabb-rövidebb időre az országba 2015-ben. Ebbe a körbe tartoznak a menedékkérők és menekültek mellett például az uniós társállamokból Németországba költözött munkavállalók.

A Destatis közleménye szerint a rendszeres statisztikai adatfelvételek kezdete óta tavaly emelkedett a legnagyobb mértékben a bevándorlók száma. Ugyanakkor a hivatal becslése alapján egy év alatt 860 ezren elköltöztek az országból. A vándorlási mérleg - a be- és kivándorlók számának különbsége - így 1,14 milliós többletet jelez, ami ugyancsak történelmi csúcs. Egy évvel korábban 1,343 millióan költöztek be, és 760 ezren költöztek el, a vándorlási mérleg így 577 ezres többletet mutatott.

Tavaly 2014-hez képest 49 százalékkal emelkedett a bevándorlók száma, a kivándorlóké viszont csak 12 százalékkal, a vándorlási mérleg többlete így csaknem megduplázódott.

A Destatis úgynevezett gyorsbecslést készített, ami azt jelenti, hogy felhasználta a január-augusztusi időszak folyamatait megmutató végleges, ellenőrzött adatokat, és ezeket kiegészítette a szeptember-decemberi időszakról szóló nyers adatok alapján készített modellszámításokkal - áll a hivatal közleményében.

A menedékkérőkkel kapcsolatban hozzátették, hogy számukat egyelőre nem lehet pontosan meghatározni, mert lehetnek, akiket még nem vettek nyilvántartásba, és lehetnek olyanok is, akiket többször regisztráltak.

A bevándorlókat a külföldi állampolgárok nyilvántartásában (AZR) regisztrálják. Az 1967 óta vezetett regiszterben a bejelentett németországi lakóhellyel rendelkező külföldieket, illetve a menedékkérőket tartják nyilván. A lakóhelyet a bérelt vagy vásárolt ingatlanba költözéstől számított két héten belül kell bejelenteni a helyi önkormányzatnál. A menedékkérőket a tartományi üzemeltetésű központi befogadóállomások jelentik be. Az AZR-ből az adatokat kijelentkezés, elhalálozás vagy a német állampolgárság felvétele esetén törlik.

Az AZR-ben a 2015. december 31-i állapotok szerint 9,11 millió embert tartottak nyilván, ami 955 ezres, 12 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 8,15 millióhoz képest.
A növekedés három tényezőre vezethető vissza. Először is arra, hogy 59 500 külföldi állampolgárságú gyermek született, és meghalt 29 500 külföldi állampolgárságú - az AZR-ben nyilvántartott - ember, ami 30 ezer fős születési többletet jelent. Másodszor arra, hogy 111 ezer embert a német állampolgárság felvétele miatt töröltek a nyilvántartásból. Harmadszor arra, hogy az AZR-ben regisztrált bevándorlási többlet 1,036 millió főt tesz ki. Ez az érték abból adódik, hogy 1,654 millió bejelentkezést és 618 ezer kijelentkezést, illetve törlést jegyeztek fel.

Az AZR és a vándorlási statisztika adatai közötti eltérést egyebek között az magyarázza, hogy vannak, akiket a németországi tartózkodás rövid időtartama miatt az AZR-ben nem vesznek nyilvántartásba, de a vándorlási statisztikába bekerülnek. Közéjük tartoznak például a szezonális munkások. Továbbá az is előfordul, hogy a többszöri be- és kutazás révén egy-egy ember többszörösen kerül be a vándorlási statisztikába - írta a Destatis.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2016.03.21 19:40

@papagaga: Mihez is akartal hozzaszolni? Ja, semmihez, csak ugyy egyet kiadsan magyarosan mocskolodni? Hat valoban gaga vagy... Ha hozzaszolni akartal volna, akkor olvasnod is tudni kellene. Pl. a nemet lakossagnak kb 12%-a külföldi allampolgar. Es szamold meg hozza azt is, hogy evente kb 150ezren lesznek nemette, mert megkapjak az allampolgarsagok, vagy mert a gyerek nemet földön születik. Viszont hogy nem tudsz olvasni es ertelmezni a betüket mar abbol is kitünik, hogy csak mingransozol, holott a statisztika vilagosan különbseget tesz migrans (bevandorlo, letelepülö) es ideiglenesen az orszagban tartozkodo menekült között. A provokator pedig nem a tömegben van, ha nem te vagy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2016.03.21 19:22

kell is szigoritni az unios munkavalalokkal szemben......hisz oriasi a novekedes..........csak a migransoknak van helye a nemet allamban...........a tomeg MERKELT kialt.........kivancsi lennek o is hasznal provokatorokat a felszolalasai elott ugy mint hitler tette azt....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html