Történelmi győzelem kapujában áll Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök a konzervatív Amy Coney Barrett szövetségi fellebbviteli bírót jelölte alkotmánybírónak (pontosabban az alkotménybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróság tagjának) szombaton.
Domokos László, 2020. szeptember 27. vasárnap, 08:20
Fotó: Getty Images

A jelölés megfelel az amerikai sajtó várakozásainak. Donald Trump "nagyszerű pillanatnak" nevezte a jelölést, és emlékeztetett arra, hogy Amy Coney Barrett a harmadik alkotmánybíró, akit elnöksége idején jelölt - írta az MTI.

Szavai szerint Coney Barrett a néhai Antonin Scalia alkotmánybíró tanítványa volt, és hű ahhoz a hitvallásához, hogy a bírónak az írott törvények alapján kell döntéseket hoznia. Az elnök briliáns bírónak nevezte jelöltjét. Trump szerint nem lehet akadálya, hogy a szenátus megszavazza a jelöltet, ezért gyors szenátusi folyamatra és szavazásra számít.

A 48 éves, hétgyermekes Amy Coney Barrett tiszteletét fejezte ki a múlt héten elhunyt Ruth Bader Ginsburg iránt, akinek a helyére jelölték őt. Elmondása szerint azt vallja, hogy egy bírónak csakis az írott törvény szerint szabad döntéseket hoznia. Egy bíró nem a politika alakítója, és távolságot kell tartania a politikától - hangsúlyozta a jelölt

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje még a Fehér Ház ünnepsége alatt nyilatkozatot adott ki, amelyben arra szólította fel a szenátust, hogy az elnökválasztás előtt ne szavazza meg Coney Barrett jelöltségét. Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője szerint a bírónő megszavazásával az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény felszámolására szavaznának a politikusok.

Mitch McConnell, a szenátusban többségben lévő republikánusok frakcióvezetője a bejelentés után úgy nyilatkozott Coney Barett jelöléséről: Donald Trump "nem is dönthetett volna jobban". Szerinte a szenátus a következő hetekben szavaz a jelöltről.

Amerikai lapértesülések szerint a bírójelölt meghallgatása október 12-én kezdődik a szenátusban. Közben Washington belvárosában több ezren vettek részt azon a közös meneten, amelyet Donald Trump támogatására szervezett Franklin Graham, a néhai Billy Graham prédikátor fia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.09.27 20:11

2016-ban hasonló helyzet volt, akkor éppen a sötét komcsi marxista demokraták verték a nyálukat, hogy azonnal be kell tölteni a megüresedett helyet. Most pedig ők azok, akik a választások utánra akarják halasztani. Na ez jellemző. Amúgy nagyon szimpatikus a jelölt hölgy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

raikoholista, 2020.09.27 19:14

Csak egy ilyen agyhalott illiberó zsidó mint ez Domokos, vagy ki a faszom firkálhat efféle baromságokat a gazdája páni félelmétől vezérelve, hogy ez a bohóc-bűnöző keverék parókás buzeráns bármiféle győzelem előtt áll. Ennek a nyomorultnak az lesz a legnagyobb sikere, ha elkerülheti a börtönt vagy a fű alatti likvidálást november 5 után. Szánalmas egy cikk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html