Történelmi jelentőségű döntés született Írországban

Írországban pénteken népszavazást tartottak az abortusz tilalmának eltörléséről, amelyet az írek nagy többsége támogatott. Leo Varadkar miniszterelnök csendes forradalom csúcspontjának nevezte az eredményt. Az ellentábor is elismerte már a vereségét.
Szabó Zsuzsanna, 2018. május 26. szombat, 16:37
Fotó: Stocksnap

A szombatra virradó éjszaka közzétett exit poll eredmények szerint a voksolók 68 százaléka szavazott 32 százalék ellenében arra, hogy lazítsák az erős katolikus hagyományok szerint élő országban az abortuszra vonatkozó szigorú korlátozást. A vereséget már az ellentábor is elismerte.

Leo Varadkar ír kormányfő az igenek várható nagy arányú győzelmét az abortuszt tiltó alkotmánymódosítás eltörléséről előző nap megrendezett népszavazáson az utóbbi tíz-húsz évben végbement "csendes forradalom csúcspontjának" nevezte szombaton - írja a 444.hu a BBC-re és a Guardianra hivatkozva.

Varadkar szerint úgy néz ki, hogy a szavazók több mint kétharmados többséggel támogatják az alkotmány módosítását, vagyis az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt gyakorlatilag kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörlését. A kormányfő hozzátette: az igenek vannak többségben mind a nők, mind a férfiak körében, szinte valamennyi korcsoportban és társadalmi rétegben és valószínűleg az ország összes választókerületében.

Leo Varadkar miniszterelnök már arról beszélt, hogy reményei szerint az év végéig elfogadják azt a törvényt, ami a terhesség 12. hetéig engedné a terhességmegszakítást, utána pedig rendkívüli esetekben. Szerinte a népszavazás eredménye világos felhatalmazást ad erre.

A politikus az igenek nagy arányú győzelméről az RTÉ-nek azt mondta, "ez Írország csendes forradalmának a csúcspontja". Szerinte az, hogy a szavazók kétharmada támogatta a tilalom eltörlését, azt mutatja, hogy az ország nem megosztott a kérdésben. Hozzátette, hogy az ír választók tisztelik a nőket és bíznak abban, hogy meg tudják hozni a helyes döntést a saját egészségüket illetően - írja a 444.hu.

Képünk forrása: StockSnap-fotó

HOZZÁSZÓLÁSOK