Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A tárgyalások lezárultak. A megállapodást mindkét ország kormányfője ellátta kézjegyével" - közölte Ashton újságírókkal. A megállapodás minden részlete egyelőre nem ismeretes. Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök hosszú hónapokon át folytatott, összesen tíz tárgyalási forduló után tudott megegyezni a kapcsolatok rendezéséről.

Az EU a szerb-koszovói viszony normalizálását jelölte meg annak előfeltételeként, hogy Belgrád, illetve Pristina előre léphessen az európai integrációs folyamatban. A szerbek számára ez az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését, a koszovóiak esetében a társulási megállapodás kidolgozását jelenthetné.

"Annak vagyunk szemtanúi, hogy mindkét fél lépést tett a múltból Európa irányába" - fogalmazott Ashton, és mind Szerbiának, mind Koszovónak gratulált a megállapodás létrejöttét lehetővé tevő "bátorságához". Ashton szavaiból egyértelműnek látszik, hogy az uniós külügyminiszterek elé kerülő jövő hétfői jelentése kielégítőnek minősíti majd a kétoldalú viszony javítása terén elért eredményeket.

A Szerbiától 2008-ban elszakadt, albán többségű Koszovó északi részén a szerb lakosság alkot többséget, és a Belgrád-Pristina viszony normalizálásának legsúlyosabb akadálya az észak-koszovói szerbek helyzetének rendezetlensége volt. Belgrád - amely nem hajlandó elismerni Koszovó állami függetlenségét - széles körű autonómiát akart kialkudni az észak-koszovói szerbek számára, beleértve a rendfenntartás és az igazságszolgáltatás területét is. A koszovóiak ugyanakkor - mondták diplomaták - nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy országuk nemzetközi elismertsége terén előreléphessenek.

NATO-garanciát kapott Szerbia

Szerb közlés szerint Szerbia végül Ashton jelenlétében olyan garanciát kapott a NATO-tól, hogy a koszovói biztonsági erők csak természeti katasztrófa esetén, és akkor is csak a NATO, valamint a helyi szerb közösség beleegyezésével léphetnek Észak-Koszovó területére. Ez az értesülés nem szól arról, hogy a megállapodás ezen kitétele valamilyen időtartamhoz kötött-e, és ha igen, milyen időtartamhoz. Ivica Dacic úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás figyelembe veszi a szerb követeléseket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre nem írta alá, csupán kézjegyével látta el a dokumentumot. Ez a diplomáciában nem jelent jogi kötelezettségvállalást, pusztán annak tanúsítását, hogy a tárgyalások során az adott szövegben állapodtak meg.

A szerb kormányfő azt mondta: a megállapodás kiterjed az észak-koszovói települések saját rendőrségére, ugyanakkor nem azt írja elő - egy korábbi szövegjavaslattal ellentétben -, hogy Szerbia nem akadályozhatja Koszovó tagságát a nemzetközi szervezetekben, hanem pusztán azt, hogy Belgrád nem állhat Koszovó európai integrációjának útjában.

Történelmi megállapodás született

Az Európai Unió és a NATO vezetői egyaránt nyilatkozatban üdvözölték pénteken, hogy Szerbia és Koszovó megállapodásra jutott a két ország viszonyának rendezéséről, Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a közreműködésével. Herman Van Rompuy, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke szerint a megállapodás történelmi jelentőségű, és nem csupán a szerb-koszovói viszony, hanem Szerbiának és Koszovónak az EU-hoz fűződő viszonya szempontjából is fontos. Az unió - hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke - azt akarja, hogy Szerbia és Koszovó sikerrel járjon. Van Rompuy megerősítette Szerbia és Koszovó "EU-perspektíváját", és ugyanakkor hangsúlyozta: döntő jelentőségű, hogy miként hajtják végre a megállapodást. E tekintetben szerinte nem lesznek engedmények, a megvalósítástól függ Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásainak, illetve a koszovói EU-társulási megállapodásról folytatandó tárgyalásoknak a megkezdése.

José Manuel Barroso, az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének, az Európai Bizottságnak az elnöke áttörésnek minősítette a pénteki fejleményt. Kiemelte: Szerbia, illetve Koszovó európai távlatainak megvalósulása létfontosságú Délkelet-Európa és az egész unió stabilitása, biztonsága, felvirágzása szempontjából.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a megállapodást üdvözlő nyilatkozatában kiemelte: a NATO továbbra is gondoskodik a biztonságos környezetről egész Koszovóban. A NATO vezette nemzetközi erő (KFOR) - tette hozzá a főtitkár - kész támogatást nyújtani a most megszületett megállapodás végrehajtásához, képességeihez mérten és mandátumával összhangban. Rasmussen várakozásai szerint a megállapodás új lendületet fog adni a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának is.