Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong Phenjanba szóló meghívót adott át szombaton Szöulban Mun Dzsein dél-koreai elnöknek, aki elfogadta azt - közölték a dél-koreai elnöki hivatal tisztségviselői.

A dél-koreai elnök csaknem három órán át tárgyalt Szöulban a téli olimpiára érkező észak-koreai politikai küldöttség három vezetőjével és Kim Jodzsonggal, bátyja különmegbízottjával, aki a Koreai Munkapárt agitációs- és propagandaosztályának helyettes vezetője - írta az atv.hu az MTI-re hivatkozva.

Arra lehetett számítani, hogy Kim Jodzsong levélben adja át bátyja meghívóját, de szóban közölte, és az "a lehető leghamarabbi időpontra" szól. Mun Dzsein "gyakorlatilag elfogadta" a meghívást, azt mondta az észak-koreaiaknak: "teremtsük meg a találkozó feltételeit!" - közölték az elnöki hivatal tisztségviselői.

Kim Jodzsong átadott egy levelet is, amelyben azonban csak az szerepel, hogy Phenjan kész a kétoldalú kapcsolatok javítására.

A találkozó helyi idő szerint délelőtt 11 órakor kezdődött, és része volt egy ebéd, amelyet Mun Dzsein adott - közölte a dél-koreai elnöki hivatal egyik tisztségviselője. A vendégül látott tisztségviselők között volt Kim Jongnam észak-koreai névleges államfő.

Nem örül ennek mindenki

A Reuters ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta, hogy az USA nem örül a két Korea közötti kétoldalú tárgyalások lehetőségének, ugyanis Washington a maximális nyomás stratégiáját követi Phenjannal szemben. Kim Szunghan volt dél-koreai külügyminiszter-helyettes, egyetemi professzor szerint Phenjannak most sikerült az eddigi legnagyobb éket vernie az Egyesült Államok és Dél-Korea szövetsége közé.

Éppen emiatt történhetett, hogy Mun Dzsein dél-koreai elnök azt mondta az északi vendégeknek a szombati találkozón: Phenjan "a lehető leghamarabb" kezdjen párbeszédet Washingtonnal. Szintén ezzel függhet össze, hogy Mun Dzsein még péntek este Phjongcshangban visszautasította Abe Sindzó japán miniszterelnök azon kérését: Dél-Korea és az Egyesült Államok a téli olimpia után mihamarabb folytassa közös hadgyakorlatainak sorozatát. Mun Dzsein azt válaszolta: Dél-Korea dolga ezt eldönteni. Erről is a szöuli elnöki palota egyik tisztségviselője számolt be szombaton.

A ceremónia

Az összesen 22 tagú észak-koreai politikai küldöttség pénteken, néhány órával a phjongcshangi téli olimpia ünnepélyes megnyitója előtt érkezett meg a dél-koreai fővárosba. Ezután elutaztak Phjongcshangba, ahol megtekintették a megnyitó ünnepséget. Az esemény előtt részt vettek egy fogadáson, amelyet a dél-koreai elnök adott, s amelyen mintegy húsz állam vezetői, illetve képviselői vettek részt, mintegy kétszázan.

A rendezvényen az amerikai alelnök is részt vett, de Mike Pence, aki Mun Dzse In társaságában egy asztalnál ült volna a névleges észak-koreai államfővel, a BBC tudósítása szerint még a vacsora előtt távozott.

A dél-koreai elnök és az északi politikai küldöttség szombat reggel tért vissza a fővárosba

Japán aggódik

A két Korea közötti párbeszédben szombaton történt előrelépés aggodalmat váltott ki a japán kormányból - írja az mno.hu az MTI-re hivatkozva. Attól tartanak igyanis, hogy Szöul esetleg idő előtt Phenjan karjaiba rohan, és hatástalanná válik az a nyomás, amelyet Japán és az Egyesült Államok Dél-Koreával együtt akar gyakorolni Északra nukleáris és rakétaprogramjának felszámolása érdekében.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter egy szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: a két Korea közötti párbeszéd előfeltételének kell lennie, hogy Észak-Korea megváltoztatja nukleáris és rakétapolitikáját.

A japán vezetők attól tartanak, hogy Észak-Korea ki akarja kezdeni a vele szemben felállt egységes frontot, mert a nemzetközi szankciók nagyon szorítják. Ezért Japán most arra koncentrál, hogy erősítse az amerikai-japán-dél-koreai összetartást. Abe Sindzó kormánya amellett van, hogy tartsák fenn Phenjanon a gazdasági és a diplomáciai nyomást, még akkor is, ha enyhül a két Korea közötti viszony a téli olimpiának köszönhetően.

Tokió szerint ha Phenjan feltételei szerint kezdenének el vele tárgyalni, akkor azt jelentené, hogy elfogadják atomhatalomnak. A kormány nem ellenzi a párbeszédet, ha az elősegíti a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését.

Képünk forrása: Shutterstock