Történelmi megállapodásokat írtak alá Brüsszelben

Történelmi jelentőségűnek számító megállapodásokat írtak alá péntek délelőtt Brüsszelben, szignálták ugyanis az Európai Unió és Moldova, valamint az EU és Grúzia közötti társulási és szabadkereskedelmi megállapodást, valamint az EU-ukrán társulási egyezménynek a szabadkereskedelemre vonatkozó részét. Pénteken még egy fontos szavazás várható az Európai Bizottság elnökének személyéről. Nagy valószínűséggel a magyar és a brit miniszterelnök ellenzése ellenére Jean-Claude Juncker lesz Barroso utódja.
Napi.hu, 2014. június 27. péntek, 11:12
Fotó: Reuters

Három fontos egyezmény aláírásával kezdődött a pénteki EU-csúcs: aláírták az EU és Moldova, Grúzia és Ukrajna közötti társulási egyezményeket. Ukrajna most a társulási szerződés eddig még hiányzó részét, a szabadkereskedelemre vonatkozó részét írta alá. A politikai társulásról már márciusban aláírták a megállapodást.

Ez annak fényében nagy jelentőségű, hogy az országra emiatt Oroszország részéről hatalmas nyomás nehezedik (fenyegető aspektusként például ott van az a tény, hogy ma éjfélkor jár le az orosz-ukrán tűzszünet).

Az újonnan megválasztott ukrán elnök azonban mindezek ellenére aláírta az egyezményt - úgy vélekedett, hogy ez a lehetőség új perspektívát nyit Ukrajna számára, és az ország történelmében a legjelentősebb napnak nyilvánította a péntekit azóta, hogy Ukrajna elnyerte függetlenségét. Sőt, az Ukrán elnök azt is bejelentette, hogy az uniós szerződés 49. cikke értelmében felvételét kéri az Európai Unióba.

Az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács a nap folyamán később külön is találkozik az ukrán államfővel, és megvitatják a válság legutóbbi fejleményeit.

Emellett az EU-csúcs napirendjén pénteken energia- és klímaügyek, a bel- és igazságügyi együttműködés jövője, a gazdaságpolitikák összehangolását szolgáló európai szemeszter szerepel, valamint a tagállamok vezetői várhatóan üdvözlik, hogy Litvánia jövő év elejétől bevezetheti az eurót, és támogatásukról biztosítják, hogy Albánia tagjelölt státust kapjon.

Junckert megszavazzák - Orbán hoppon maradhat

Az EU-csúcs további fontos napirendi pontja, hogy szavaznak az Európai Bizottság új elnökéről, akinek személye nagy valószínűséggel Jean-Claude Juncker lesz. A volt luxemburgi miniszterelnök megválasztását rendíthetetlenül ellenzi David Cameron brit kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Cameron bejelentette: eddig példa nélkül álló módon szavazást fog kérni a javasolt jelöltről. Továbbá azzal indokolta álláspontját, hogy nem tartja megfelelő embernek Junckert a posztra - túlságosan "föderalistának" tartja.

Junckert az Európai Néppárt küldöttei választották meg csúcsjelöltjüknek, mint akit a brüsszeli testület élén szeretnének látni, az Európai Parlament legjelentősebb pártjai pedig abban állapodtak meg, hogy neki, mint a legtöbb mandátumot szerző párt jelöltjének kellene lehetőséget kapnia, hogy megpróbálja maga mögé állítani a többséget az Európai Parlamentben.

Orbán Viktor reggel, a szokásos Kossuth rádiónak adott interjújában továbbra is azt hangoztatta, hogy nem fogja támogatni Junckert.

Mint mondta: elvi kérdésről van szó, "szavamat adtam (...) a magyar választóknak, hogy mit fogok képviselni", ettől nem lehet eltérni. Orbán "lopakodó" szerződésmódosításról beszélt, miután úgy gondolja, a nemzetállamoktól olyan dolgokat vitatnak el, amelyek az alapszerződés értelmében hozzájuk tartoznak .

"Nem érdeke Magyarországnak, hogy ebbe az irányba menjenek tovább a dolgok, és a szavazatommal nagyon világos jelzést szeretnék adni, hogy Magyarország nem fogadja el ennek a gyakorlatnak a folytatását" - mondta. A kormányfő megjegyezte, Magyarország mellett valószínűleg csak Nagy-Britannia képviseli majd ezt az álláspontot, mások ugyanis különböző megállapodásokkal, alkukkal megváltoztatták véleményüket, amit egyébként rossz gyakorlatnak tart. Orbán ugyanakkor azt is megjegyezte: szerinte mindennek ellenére meg fogja találni Junckerrel az együttműködéshez szükséges közös hangot.

Az uniós szerződések értelmében az Európai Bizottság elnökének személyére a tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló tanács tesz javaslatot az Európai Parlamentnek, az EP-választások eredményeinek figyelembevételével. A jelöltről ezt követően a 751 tagú uniós parlament szavaz, megválasztásához egyszerű többségre van szükség. Ha nem kapja meg a többségi támogatást, az állam- és kormányfői tanács új jelöltet javasol.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trianon2, 2014.06.27 12:13

Kulonosen jelentos tortenelmi nap a mai Europa es az EU torteneteben. Alairtak 3 volt szovjet tagallammal a kereskedelmi szerzodest. Ukrajna szerepe geostrategiai szempontbol kulcsfontossagu. A nap masik erdekessege Jucker megvalasztasa lesz. Utana viktorka keszulhet a dupla nyalizasra egyreszt Putyin masreszt Jucker fele. Na de ugy nez ki, hogy ez a kis paraszt gyerek - volt disznool takarito - erre a szerepre szuletett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zoli49, 2014.06.27 11:49

Ugyan ki a franc (?) veszi figyelembe viktorka véleményét?! Az EU demokrata oldala, már régen "leírta" a "dicső vezírt"...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html