Amennyiben létrejön a megállapodás, az EU-USA egyezmény lesz az eddigi legnagyobb letárgyalt bilaterális egyezmény, amely mintegy 0,5 százalékkal emelheti az EU éves gazdasági kibocsátását, míg az USA-ét 0,4 százalékkal 2027-re - hangsúlyozza az EU végrehajtó testülete.

A Barack Obama amerikai elnök, José-Manuel Barroso bizottsági elnök és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke által kiadott közös közlemény hangsúlyozza: az EU és az USA közötti tárgyalások nemcsak arra adnak lehetőséget, hogy bővítsék a kereskedelmi és befektetési lehetőségeket az Atlanti-óceánon át, hanem a multilaterális kereskedelmi rendszer megerősítését szolgáló globális szabályozások fejlesztéséhez is hozzájárulhat.

A Transzatlatni Kereskedelmi és Beruházási Partnerség célja, hogy az ilyen egyezményeknél klasszikusnak számíó vámok megszüntetése, illetve a beruházások, szolgáltatások és közbeszerzések előtti piacnyitáson túlmutasson, így a célok között szerepel még a szabályozások és a termékekre vonatkozó technikai standardok összehangolása is, ami jelenleg az egyik legnagyobb akadályát jelentik a traszatlanti kereskedelemnek. A bizottsági közlemény tanulmányokra hivatkozva megjegyzi, hogy az ilyen szabályozási különbségekből adódó többletköltségek több mint 10 százalékos vámnak felelnek meg, egyes ágazatokban pedig még a 20 százalékot is elérhetik a többletköltségek, miközben a klasszikus vámok szintje 4 százalék körüli.

E kérdésben a múlt héten tárgyalt Washingtonban az EU kereskedelmi biztosa, Karel de Gucht, és az USA kereskedelmi képviselője, Ron Kirk - jegyzi meg a kölemény. Karel de Gucht reményei szerint a megállapodást mintegy két év alatt hozhatják tető alá.

A transzatlanti kereskedelmi kapcsolatok a világgazdaság gerincét jelentik, miután az EU és az USA a világ GDP-jének mintegy felét adják, és a világ kereskedelmének mintegy harmadát bonyolítják le. Az Egyesült Államok és az EU között naponta mintegy 2 milliárd euró értékben cserélnek gazdát árucikkek és szolgáltatások.

A tárgyalások három területre összpontosítanak majd: a piacokhoz való hozzáférésre, szabályozási kérdésekre és a nemtarifális akadályokra, valamint a közös globális kereskedelmi kihívásokat és lehetőségeket célzó szabályokra, elvekre és az együttműködés új módjaira.