A JPMorgan pénzügyi szolgáltató csoport heti makroadat-figyelő összefoglalóinak e hétvégi kiadása szerint a ház a lendületesen lefelé tartó makroszámok ismeretében erőteljesen rontotta a következő negyedévekre szóló euróövezeti növekedési előrejelzéseit - számolt be az MTI-Eco.


A cég szerint a harmadik negyedévről előzetes becslésként kimutatott GDP-csökkenést az idei negyedik, és a jövő évi első negyedben is negatív növekedési adatok követik majd. A JPMorgan elemzői jelenleg azzal számolnak, hogy az idei negyedik negyedévben, éves szintre kivetítve, szezonális kiigazítással 2,5 százalékos, 2009 első negyedében 2,0 százalékos zsugorodás várható az eurózóna gazdasági teljesítményében. A JPMorgan szakértői korábban 2,0, illetve 1,0 százalékos gazdasági visszaesést jósoltak a tárgyidőszakra régióban.


A JPMorgan szerint - mivel ebben az erősen recessziós környezetben 2009 elején várhatóan az Európai Központi Bank (ECB) 2 százalékos célja alá csökken az éves infláció - a jegybank a jelenlegi 3,25 százalékról 2009 harmadik negyedéig 1,00 százalékra csökkenti irányadó kamatát. A cég elemzői eddig 1,50 százalékon várták az ECB-kamatszint mélypontját.


A JPMorgan a novemberi, fél százalékpontos kamatcsökkentés után decemberre is hasonló enyhítést jósol az ECB részéről. A ház az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban, Nagy-Britanniában még agresszívabb, 1,00 százalékpontos kamatcsökkentéssel számol decemberre.


A Bank of England (BoE) a piacot megdöbbentő mértékű, 1,5 százalékpontos csökkentést jelentett be ebben a hónapban, a már elkezdődött és várhatóan jövőre kiteljesedő brit recesszióra hivatkozva. A JPMorgan erre vonatkozó új előrejelzése az, hogy a jelenleg 3,00 százalékos brit alapkamat jövő év közepéig szintén 1,00 százalékra csökken.


Más citybeli elemzők is azt jósolják, hogy a brit kamatcsökkentési hullámnak még messze nincs vége. Az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szintén azt várja, hogy jövőre történelmi mélységbe, 2,00 százalék alá csökken a brit jegybanki alapkamat. Az 1694-ben létrehozott Bank of England eddigi történetében még nem volt példa 2,00 százaléknál alacsonyabb kamatra.


Fél százalékpontnál nagyobb, egy menetben végrehajtott brit kamatcsökkentésre sem volt példa azóta, hogy a jelenleg is hatalmon lévő munkáspárti kormány 1997-ben - a Labour választási győzelme utáni egyik első intézkedésként - a pénzügyminisztériumról a bankra ruházta át az alapkamat megállapításának jogát. Már a most érvényes, 3,00 százalékos brit jegybanki alapkamat is 54 éves mélypont: legutóbb 1954. májusban volt ezen szinten a Bank of England irányadó kamata.