Törvény tiltja a nemek között bérkülönbséget - de hol?

Izlandon januártól törvényt sért az a munkaadó, aki ugyanazért a munkáért többet fizet egy férfi munkavállalónak, mint egy nőnek. A január 1-vel életbe lépő szabályozással a szigetország elsőként emelte törvényerőre az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét - írja a 444.hu az Al Jazeera cikkére hivatkozva.
Szepesi Anita, 2018. január 2. kedd, 10:12
Fotó: Shutterstock

A törvény betartását a legalább 25 főt foglalkoztató munkaadóknak igazolniuk is kell, hogy elkerüljék a büntetést - olvasható a portál cikkében.

A Világgazdasági Fórum toplistáján már eddig Izland vezette az egyenlőségi listát, a 2016-os rangsorban a 144-es listán az első helyen állva pontosan 100 hellyel előzte meg 101. helyen álló Magyarországot. (Ugyanezen a listán például Szlovénia a 8., Lengyelország a 38., Bulgária a 41., Románia 76., Csehország a 77., Szlovákia pedig a 94.)

Az egyenlő bérek eléréséről eddig egy izlandi irányelv gondoskodott, a javulást a törvényalkotók azonban nem tartották elég gyorsnak. A szigetország kormánya 2020-ra teljesen eltüntetné a nemek közötti bérkülönbséget.

A bérkülönbségekkel foglalkozó Al Jazeera cikk Magyarország külön megemlékezik, mint az egyetlen olyan EU-s országról, ahol a nemek közötti egyenlőség értéke a globális átlagot sem éri el.

Címlapkép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK