Tovább emelkedett az indonéziai cunami áldozatainak száma

Vasárnap délutánra 222-re nőtt az indonéziai szökőár halálos áldozatainak száma, több mint 800-an megsérültek, és legalább 28 embert eltűntként tartanak nyilván a helyi katasztrófavédelem közlése szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2018. december 23. vasárnap, 17:00
Fotó: AFP - Dasril Roszandi

A szökőár szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette.

A legutóbbi összesítés szerint legalább 222 ember meghalt, és 843 megsérült, legalább 28 ember eltűnt - írja a Guardian. A lap szerint az áldozatok száma még tovább fog vélhetően növekedni, mivel több érintett területet még nem sikerült megközelíteni.

Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófavédelem szóvivője szerint a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott - jegyezték meg katasztrófavédelmi tisztviselők.

A természeti katasztrófa nyomán az ENSZ humanitárius segítségnyújtást ajánlott fel az indonéziai kormánynak. "Különleges katasztrófaelhárító csapataink vannak a helyszínen, amelyek évek óta együttműködnek Indonéziával azért, hogy készen álljon az ilyen katasztrófákra" - mondta Genfben Herve Verhoosel, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) szóvivője.

HOZZÁSZÓLÁSOK