Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem kaphatnak többé támogatást EU-s forrásból az EU "szétrombolására törő pártok", mint a Nemzeti Tömörülés nevű francia és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német jobboldali ellenzéki párt - mondta bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Die Welt című lap hírportálján szerdán megjelent összeállításban.

Bírálni természetesen lehet Európát, "de az egész világon nincsen olyan intézmény, amely annyira naiv, hogy saját ellenfeleit finanszírozza" - mondta Manfred Weber, hozzátéve, hogy az "Európa-ellenes pártok EU-pénzből fizetik a választási kampányaikat, akcióikat és plakátjaikat, amelyek célja az EU felszámolása". Aláhúzta, hogy az EU-ban működő valamennyi pártnak nyilvánosságra kell hoznia finanszírozási forrásait, és "törvénnyel kell tiltani, hogy európai pártok bármiféle pártfinanszírozást elfogadjanak az EU-n kívülről".

Szerinte "nyomasztó és riasztó", hogy egyes pártok politikája harmadik országokból - EU-n kívüli államokból - érkező anyagi támogatás hatására formálódik. Európának gondoskodnia kell arról, hogy ne határozzák meg politikáját "külső erők, mint az orosz és az iráni vezetés, vagy a venezuelai Maduro-kormány" - mondta Manfred Weber az MTI szemléje szerint.

A Die Welt felidézte, hogy a Marine le Pen vezette Nemzeti Tömörülés elődszervezete, a Nemzeti Front a legutóbbi, 2014-es EP-választás idején 9,4 millió euró (3 milliárd forint) kölcsönt vett fel egy orosz banktól a választási kampány finanszírozására, miután francia bankoktól nem kapott hitelt. A Mediapart nevű francia oknyomozó portál szerint a kölcsön nagyobb összegű is lehetett, 40 millió eurót tehetett ki.

A lap hozzátette, hogy az észtországi hírszerzés egy néhány hete elkészített jelentése szerint a moszkvai vezetés valószínűleg megpróbál majd beleavatkozni az EP-választásba, azzal a céllal, hogy minél több képviselői helyet szerezzenek oroszbarát vagy EU-szkeptikus erők. Főleg németországi, franciaországi és olaszországi pártok lehetnek "érdekesek" a Kreml számára, mert ez a három ország állítja ki az EP tagjainak csaknem egyharmadát - írta a Die Welt.