Tovább pörög a román ipar

Az első öt hónapban 4 százalékkal nőtt a román ipari termelés a tavaly azonos időszakihoz mérten - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.
Dzindzisz Sztefan, 2018. július 12. csütörtök, 11:59
Fotó: AFP

A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a bővülés 5,7 százalék volt. A növekedés főleg a feldolgozóiparnak volt köszönhető, amely 5,9 százalékkal bővült.

Májusban a román ipari termelés a nyers adatok szerint 1,2 százalékkal nőtt a tavaly májusihoz képest, a kiigazított érték szerint a bővülés 3,6 százalék volt - írja az MTI. (Nőtt az építőipari termelés az EU-ban.)

A statisztikai intézet előző nap közölte, hogy az új román ipari megrendelések az első öt hónapban 18 százalékkal nőttek, és májusban is több mint 16 százalékkal bővültek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele is 13,5 százalékkal nőtt a január és május közötti időszakban.

Tavaly egész évben 8,2 százalékkal nőtt a román ipari termelés, ami - a belföldi fogyasztás után - az egyik fő hajtóereje volt a 6,9 százalékos gazdasági növekedésnek. Az idén a bukaresti kormány 5,5 százalékos gazdasági növekedést remél.

A fotó forrása: AFP PHOTO/Yoshikazu Tsuno

HOZZÁSZÓLÁSOK