A Fidesz európai parlamenti képviselői nem tölthetnek be vezető pozíciót az Európai Néppárt frakciójában - tudta meg a Népszava Pedro López de Pablo szóvivőtől. Korábban azt szivárogtatták ki, hogy Fidesz európai parlamenti képviselői teljes jogú tagként vehetnek részt az EPP újjáalakult frakciójának tevékenységében.

A frakció ugyanazokat a szabályokat alkalmazza, mint a pártcsalád, vagyis a Fidesz nem tölthet be semmilyen tisztséget a néppárti parlamenti csoportban addig, amíg a tagsága fel van függesztve. Szájer József sem pályázott a politikai csoport vezetőségébe.

Az EPP várhatóan semmilyen posztra nem fogja javasolni a fideszes EP-képviselőket az Európai Parlamentben. Pedro López de Pablo megerősítette, hogy a az EPP novemberben fog dönteni a Fidesz sorsáról a kereszténydemokrata pártcsaládban.

A bizottsági elnöki posztra továbbra sem támogatják Webert

Közben az Euronews megtudta, a fideszes EP-képviselők támogatják, hogy ismét Manfred Weber legyen az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője, szerdán meg is szavazzák majd ezt.

Bár Weber a múlt héten Twitter-üzenetében azt állította, a frakció egyhangúlag áll mögötte a az Európai Bizottság elnökségéért folyó harcban, a Euronews úgy tudja, a fideszes képviselőkre ez nem igaz, ők a magyar kormányt követve megvonták Webertől a bizalmat, ami a bizottsági elnöki jelölést illeti.

Utóbbit erősíti meg az is, hogy Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közölt interjút a Die Welt című konzervatív német lap a keddi számában "A zöldekkel és a liberálisokkal is együttműködnénk" címmel, amelyben a Fidesz politikusa kijelentette:

a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa nem akarta, hogy támogassuk, és mi teljesítjük ezt a kívánságát. Az EPP-nek van egy sor tapasztalt, és kormányzati tapasztalattal is rendelkező politikusa, akik hajlandóak az Európai Bizottság vezetésére.

Mint mondta, neveket azért nem árul el, mert nem akarja rontani az esélyeiket. Megjegyezte továbbá: Manfred Webernek is az az érdeke, hogy találjanak más EPP-s politikust helyette, mert az EP-választás utáni EU-csúcson világossá vált, hogy a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács egyetlen csúcsjelöltet, így őt sem támogat a bizottsági elnöki tisztségre jelöléshez szükséges minősített többséggel.

Az EPP-től jobbra is van erő, velük is érdemes együttműködni

Az új összetételű EP erőviszonyaival kapcsolatban kifejtette: a választás valóban nem okozott "földrengést, de nagyon erős konzervatív képviseletünk van az EPP-ben és a parlamentben", és éppen azok a konzervatív kormányok teljesítettek a legjobban, amelyeket a legélesebben bíráltak. A magyar kormánypártok, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), Matteo Salvini Olaszországban és az Osztrák Néppárt (ÖVP) Ausztriában, ők "a választás négy nagy győztese" - mondta.

Természetesen vannak témák, amelyekben "együtt tudunk működni a szociáldemokratákkal, a zöldekkel és a liberálisokkal", és "az EPP-frakció részeként eddig is gyakran együtt szavaztunk más frakciókkal". Azonban "állandó együttműködést nem akarunk velük, és azt gondoljuk, hogy az EPP-től jobbra is van számos fontos erő, amelyek egyáltalán nem szélsőségesek". "Velük is érdemes együttműködni" - mondta Gulyás Gergely.

A szociáldemokratákkal, zöldekkel és liberálisokkal azért utasítja el a koalíciót, az állandó együttműködést, mert a választáson több mint 40 képviselői helyet elveszítő EPP veszteségei tovább növekednek, ha "még inkább feladja kereszténydemokrata profilját" - vélte.

Mi a helyzet a közigazgatási bíróságokkal?

A közigazgatási bíróságok ügyéről a többi között elmondta, nem akarják, hogy ismét fellángoljon az Európai Bizottsággal 2012-ben lezárt vita az igazságszolgáltatási rendszerről, mert "potenciálisan negatív következményekhez" vezethet. Arra a kérdésre, hogy az EPP-tagság megőrzése érdekében léptek-e az ügyben, azt mondta, hogy nem ez volt a döntés oka, de "meglehet, hogy az EPP-nek így könnyebb lesz minket benntartani".

Arra a kérdésre, döntöttek-e arról, hogy meg kívánják tartani az EPP-tagságot, Gulyás Gergely azt mondta: szerinte a Fidesz számára jobb, ha az EPP-ben marad, és "az EPP-nek is az a legjobb, ha megtart minket". Az állította, sok jelzés érkezett hozzájuk, sokan kérték, hogy maradjanak a pártcsaládban, Németországból is.

A magyar-német kapcsolatokról elmondta, hogy nem nevezné rossznak a viszonyt, bár "volt már jobb is, és lehet is még jobb". A két ország között "történelmi barátság és kiváló gazdasági együttműködés" van, és a kormányzati szinten is jó az együttműködés. A pártpolitikai szinten viszont gondot okoz, hogy a német nyilvánosságban "egy jó szót sem lehet szólni Magyarországról és kormányáról" - mondta Gulyás Gergely.

Euró 10 éven belül?

Az euróövezeti csatlakozásról szóló kérdésre válaszolva rámutatott, hogy amikor az ország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz (EU), vállalta az euró bevezetését. A kérdés az, hogy mikor történik meg a bevezetés. Közgazdászok szerint egy EU-tagország számára akkor előnyös az euró bevezetése, ha hazai összterméke (GDP) elérte az EU-s átlag 90 százalékát - fejtette ki a miniszter, megjegyezve, szerinte ez tíz éven belül elérhető.