Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Norvégiát Lengyelországgal összekötő gázvezetéknek (Baltic Pipe) és a Swinoujscieben levő lng-terminálnak köszönhetően Litvániába, Lettországba és Észtországba is lehet majd gázt szállítani nyugati irányból - adta hírül a Rzeczpospolita.

A lengyel energetikai miniszter helyettese, Michal Kurtyka megerősítette, hogy mind a Baltic Pipe, mind a lengyel kikötőben levő lng-terminál használható arra, hogy gázt szállítsanak elsősorban Litvániába. Lengyelország szerinte olyan állam lesz, amely közvetíti az orosz forrással szemben alternatív feladótól érkező gázt más országoknak.

A miniszterhelyettes szerint a nyugat felől érkező energiahordozó ára versenyképes lesz a Gazprom ajánlatával. Az orosz állami gázvállalat ahol teheti, kihasználja monopolszállítói helyzetét - fejtegette. Európában a Baltikumban és Lengyelországban a legmagasabb az orosz gáz ára, ezért bármilyen alternatíva csak jobb lehet.

Litvániában már elemezték a helyzetet, és úgy vélik, hogy a Baltic Pipe jó megoldást kínálhat a gázimportra. Ezt a lehetőséget erősíti, hogy 2021-től működésbe lép a Lengyelországot Litvániával összekötő gázvezeték. A Baltic Pipe-nak 2022-ig kell elkészülnie. Lengyelország azt tervezi, hogy ettől az évtől gázszükséglete 43 százalékát norvég importból, a többit lng-behozatalból fedezi.

A fotó forrása: Pixabay