Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csökkenés mértéke havi összevetésben azonos volt az eurózónában és az unió 28 tagállamában. Éves szinten viszont az unió egészében 1,1 százalékkal, az eurózónában pedig 1,2 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak.

A csökkenés fő oka az volt, hogy az energiaárak az eurózónában áprilisban 0,7 százalékkal, a 28 tagállam összességében pedig 0,5 százalékkal estek az előző hónaphoz képest. Tavaly áprilishoz viszonyítva mind az eurózónában, mind az unió egészében 3,3 százalék volt az árcsökkenés az energiaszektorban. Az energiaipart leszámítva az ipari termelői árak áprilisban az eurózónában és az unió összes tagállamát tekintve is 0,1 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, míg éves összevetésben 0,3 százalékos, illetve 0,1 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az Eurostat jelentése szerint Magyarországon áprilisban havi szinten 0,2 százalékra, éves szinten pedig 1,9 százalékra mérséklődött a belföldi ipari termelői árak csökkenésének üteme a márciusi 0,5, illetve 2,6 százalékról. A KSH május végén közzétett jelentése szerint, amely a belföldi- és az exportárváltozást is számításba veszi, a csökkenés havi üteme áprilisban 0,8 százalék, éves szinten pedig 1,5 százalék volt.