Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Reinhold Mitterlehner, aki egyben alkancellár is, az APA osztrák hírügynökségnek azt mondta, csak a legoptimistábbak gondolhatják, hogy idén sikerül befejezni a tárgyalásokat.

Az osztrák közvélemény erősen ellenzi a megállapodást, mivel egyetért azokkal a véleményekkel, hogy gyengítheti az élelmiszerbiztonságot és veszélyeztetheti az európai vállalatokat egy ilyen egyezmény.

Az utóbbi napokban több vezető európai politikus is szkeptikusan nyilatkozott a TTIP-tárgyalások menetéről.

Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter szerint a tárgyalások de facto meghiúsultak, mivel a tárgyalások eddigi tizennégy fordulója alatt a 27 fejezet egyikében sem sikerült megállapodásra jutni, és az európaiak "nem akarják magukat alávetni az amerikai követeléseknek". Francois Hollande francia államfő sem lát esélyt arra, hogy idén, Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt tető alá tudnák hozni a megállapodást.

Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja ugyanakkor úgy nyilatkozott, nem jutottak zsákutcába a tárgyalások, a cél továbbra is az, hogy még Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt tető alá hozzák az egyezményt. Elismerte viszont, hogy nehezek az egyeztetések, "ezt azonban már tudták a legelején is".